3 kanshebbers 'Nijmegenaar van het jaar 2023' bekend

Van onze redactie
8 december 2023

Wie wordt Nijmegenaar van het Jaar 2023?

De 3 kanshebbers voor de titel ‘Nijmegenaar van het Jaar’ zijn bekend. Met deze prijs, die deze keer voor de 16e keer wordt uitgereikt, wil de gemeente Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden. De 3 kandidaten die deze keer in aanmerking komen voor de eretitel ‘Nijmegenaar van het Jaar’ zijn Lerrie Grooten, Iris Kokosky-Deforchaux en Joost Rosendaal.

Elke Nijmegenaar kon zoals ieder jaar de afgelopen tijd kandidaten opgeven voor de titel ‘Nijmegenaar van het Jaar’. Uit alle kandidaten is een selectie van 3 kandidaten gemaakt. Deze zijn op vrijdag 8 december 2023 voorgesteld aan de onafhankelijke voordrachtscommissie en het digitale stadspanel, met ongeveer 3500 Nijmegenaren. Op 8 januari 2024 zal tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend worden wie de winnaar is.

De 3 kandidaten zijn (in alfabetische volgorde):

Lerrie Grooten
Lerrie Grooten is de oprichter van het Nijmeegse Kindness Collectief. Dit collectief is nu bijna 5 jaar actief in het verspreiden van vriendelijkheid in Nijmegen. Het motto van Lerrie is dat niet alleen de mensen die iets krijgen, maar ook de mensen die iets mogen geven blij worden van zijn acties. Lerrie is een boegbeeld voor vriendelijkheid in Nijmegen.

Aardige dingen doen voor onbekende Nijmegenaren is verankerd in de levensstijl van Lerrie. Hij koopt bijvoorbeeld elke week een bloemetje voor iemand, verrast zijn buren met cadeautjes in de brievenbus of chocolaatjes voor de deur. Ook koopt hij regelmatig bij de bakker een donut voor iemand anders en een 'pay it forward' koffie, waarin de persoon na hem ook kan genieten van een gratis kopje koffie.

In 2023 is Lerrie begonnen met het vooruitbetalen van bioscoopkaartjes voor anderen, zodat zij ook een leuk uitje kunnen hebben. Hij probeert ook door middel van het publiceren in de media anderen te inspireren om aardiger te zijn voor de medemens.

Iris Kokosky Deforchaux
Iris Kokosky Deforchaux is directeur van basisschool De Bloemberg: een basisschool voor kinderen tot 12 jaar die in Nijmegen verblijven en (nog) geen Nederlands spreken. Iris is geen standaard basisschooldirecteur die gewoon haar werk doet, maar een drijvende kracht om ervoor te zorgen dat deze kinderen zich kunnen ontwikkelen. De meeste kinderen hebben veel meegemaakt, voelen zich niet veilig of weten nog niet of ze in Nederland mogen blijven. Op De Bloemberg mogen ze kind zijn, worden ze gezien en nemen ze de eerste stappen om Nederland(s) te leren kennen. Iris en haar team zorgen ervoor dat deze kinderen meer krijgen. Met passie en niet aflatende energie zorgt zij ervoor dat als iets niet goed geregeld is, dat dit bekend wordt en dat er wat aan wordt gedaan. Zij geeft deze kinderen een stem, een positie én zoekt naar oplossingen. Dit doet ze niet alleen voor haar leerlingen, maar ook voor de kinderen die niet op haar school terecht kunnen.

In 2023 werd gehoopt op een wat rustiger jaar na enkele roerige jaren rondom het nieuwkomersonderwijs met Afghaanse en Oekraïense vluchtelingen en de uitbreiding van het AZC. Er werd echter een Crisisnoodopvanglocatie in de Winkelsteeg voor 1.200 personen neergezet.

Iris kwam voor een aantal uitdagingen te staan; De Bloemberg zat vol en er was een personeelstekort onder NT2 docenten. Onder het mom “Wat kan wel?” werd een dependance van De Bloemberg neergezet waar de kinderen van de Crisisnoodopvang terecht konden. Iris zorgde voor tijdelijk personeel en nam deze dependance onder haar hoede zodat de kinderen alles krijgen wat ze verdienen en nodig hebben.

Joost Rosendaal
Joost Rosendaal is historicus en publicist, verbonden aan de Radboud Universiteit. Hij zet zich in voor het toegankelijk maken van de oorlogsgeschiedenis van Nijmegen voor het grote publiek. Hij doet dit zowel binnen als buiten de muren van de universiteit. Via publicaties en lezingen weet hij de oorlogspijn van Nijmegen over te brengen naar de gewone Nijmegenaar.

In 2023 verscheen de podcast ‘Het Bombardement op Nijmegen’, waarvan Joost één van de makers is. Ook leverde hij, als voorzitter van de stichting Nijmegen in Beeld, veel beelden over de betekenis van de 100 jarige Radboud Universiteit voor Nijmegen.

Dit najaar was Joost betrokken bij de expositie Jongeren in de Vuurlinie in de Stevenskerk en de plaatsing van een reeks zuilen op Plein 1944. Joost weet de Nijmeegse oorlogspijn ook te verbinden met de oorlogen elders.

Voor de Gelderlander schreef Joost dit najaar weer een serie over dagboeken van Nijmegenaren uit de oorlog. Hij schetste met zijn teksten een uniek beeld van de maanden na de bevrijding van Nijmegen. Ook is hij als deskundige betrokken bij de brandgrenswandeling, een herdenking van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. In aanloop naar de 80e herdenking van het bombardement en de 80e herdenking van de bevrijding van Nijmegen is hij als deskundige betrokken bij diverse projecten en herdenkingen.

Eerdere winnaars
De titel Nijmegenaar van het Jaar is (sinds de start in 2008) achtereenvolgens gegaan naar Said Achouitar (Initiatiefnemer vrijwilligersproject Futsal Chabbab), prof. dr. Sijbrand de Jong (Initiatiefnemer Cosmic Sensation), Mia Schoffelen (oprichter Nijmeegse School’s Cool), prof. dr. Bas Bloem (Zorgheld van het Jaar 2011), Roland van der Hoek (Nijmegen4KidsRights), Rob Jaspers (verslaggever De Gelderlander), Toine Tax (directeur poppodium Doornroosje), Hendrik-Jan Derksen (online community Welcome to Nijmegen), Eugenie Aartsen (Stichting gratis2dekansje), Rhea Elise Khoeblal (organisator Buiten Spelen piano’s), Linda van Aken (Vincentiusvereniging Nijmegen), Qader Shafiq (Bureau Wijland), Tim Hogenbosch (boswachter), Oscar Hoiting (intensivist CWZ) en Margriet Bosma (Coördinator bij de Voedselbank Nijmegen en Overbetuwe).


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen