Tips voor een brandveilige december feestmaand

Van onze redactie
7 december 2023

Campagne Veilige, warme winter maakt inwoners bewust van brandveiligheid
Tips voor een brandveilige december feestmaand

De feestmaand is aangebroken, voor veel mensen een reden het huis te versieren, binnen en buiten. De brandweer geeft tips om gezellig én veilig te genieten van schitterende lichtjes en kleurrijke kerstversiering.

Vijf tips voor een veilige feestmaand
Versier jij binnenkort je huis? Denk dan aan de veiligheid en gezondheid van jezelf en van anderen in je huis. Kun jij onze vijf tips afvinken?

Tip 1: Zet kaarsen op een stevige, niet-brandbare ondergrond
Voorkom brand en zet kaarsen op een stevige, niet brandbare ondergrond. Plaats geen echte kaarsen in de kerstboom of in kerststukjes. LED-kaarsen zijn een veilig alternatief. Blaas kaarsen altijd uit als je de ruimte verlaat.

Tip 2: Veilige kerstversiering
Kerstversiering zorgt voor een gezellige sfeer in huis. Maar zorg je ook dat het veilig hangt? Hang of zet geen kerstversiering in gangen of op de vluchtroute, zodat je veilig kunt vluchten bij een noodsituatie. Van plan om nieuwe versiering te kopen? Kies dan voor kerstversiering met het niet-brandbare KEMA-keurmerk. Versiering kun je het beste ophangen met ijzerdraad. Mocht er onverhoopt toch brand ontstaan, dan valt het minder snel naar beneden.

Tip 3: Zorg ervoor dat je huisnummer goed zichtbaar is vanaf de straat
Hang geen krans of andere versiering over je huisnummer. Test ook eens of je huisnummer in het donker zichtbaar en leesbaar is vanaf de openbare weg. Als elke seconde telt, weten de hulpdiensten je huis snel te vinden.

Tip 4: Gebruik één verlengsnoer per stopcontact
Rondom de feestdagen komt een verlengsnoer vaak goed van pas. Bijvoorbeeld voor de kerstboomverlichting of het gourmetstel. Gebruik één verlengsnoer per stopcontact en koppel geen verlengsnoeren aan elkaar. Zo voorkom je brand. Controleer voor gebruik of de bedrading onbeschadigd is. Maak je gebruik van een haspel? Rol kabelhaspels altijd helemaal af.

Tip 5: Voorkom oververhitting van de olie tijdens het oliebollenbakken
Ga jij oliebollen bakken? Voorkom vlam in de pan door de olie niet te heet te laten worden. Oliebollen bak je op een temperatuur van 180 graden. Controleer regelmatig de temperatuur van de olie met een thermometer en laat de olie goed afkoelen na gebruik.

Met deze vijf tips verklein je het risico op brand. Mocht het toch misgaan, geef hulpdiensten de ruimte om veilig te werken en volg hun aanwijzingen op. Zo kunnen hulpdiensten goed hun werk doen, ook tijdens de feestdagen.

Meer informatie
Meer informatie over december brandveilige feestmaand vind je op https://www.brandweer.nl/gelderland-zuid/veilige-warme-winter-decembermaand/

Over de campagne Veilige, warme winter
De vijf veiligheidsregio's hebben de campagne Veilige, warme winter in samenwerking ontwikkeld en richt zich op drie onderwerpen: veilig stoken, de december feestmaand en het voorkomen van CO-vergiftiging. Voor deze onderwerpen is gekozen, omdat schoorsteenbrand de meest voorkomende oorzaak van brand is in onze regio en dat we helaas nog steeds slachtoffers van CO-vergiftigingen zien. Het derde onderwerp sluit aan op de naderende feestmaand.

Foto: brandweerlieden Gelderland-Zuid, foto van website.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen