Nieuw boek over de geschiedenis van 'De Nijmeegse ´Luusemert´

Van onze redactie
2 december 2023

Onder de titel De Nijmeegse ‘Luusemert’ is deze week een nieuw boek uitgekomen van historicus René van Hoften over de geschiedenis van de rommelmarkt rond de St. Stevenskerk.

Veel grote steden hebben hun luizenmarkt gehad: Parijs, Londen, Brussel en in Nederland Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Maar ook Nijmegen kent al minstens 150 jaar zijn grote rommelmarkt of ‘Luusemert’. Dat begon als een lompen- en oud ijzermarkt en ontwikkelde zich in de loop van de 20e eeuw tot een grootschalige, populaire en dynamische markt rondom de Stevenskerk. Zeventig kramen stonden daar in de jaren zeventig met even zovele handelaren uit Nijmegen en omstreken.
Dit boek vertelt het verhaal daarover met nostalgie, foto’s, verhalen en anekdotes. Over bezoekers, handelaren, marktmeesters, producten, armoede, het St. Stevenskerkhof, de Lompenkramersgas, liedjes, het hoogtepunt en de teloorgang. Alles komt aan bod. Het boek is, voor de prijs van € 19,50, te koop bij boekhandel Dekker van de Vegt in de Marikenstraat in het centrum van Nijmegen.

Foto via het RAN


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen