Op zondag 17 december 2023 zullen de Nijmeegse schola’s Karolus Magnus en Voces Caelestes samen in de Dominicuskerk aan de Professor Molkenboerstraat 7 in Nijmegen-Oost een kerstconcert verzorgen. Het programma bestaat uit gregoriaanse gezangen uit de advents- en kersttijd. Bezoekers kunnen genieten van de schoonheid en rijkdom van het eeuwenoude gregoriaans. Beide schola’s ontfermen zich over dit culturele erfgoed en streven naar een zo authentiek mogelijke uitvoering.
Een bijzondere plaats dit jaar is ingeruimd voor de O-antifonen. Dit zijn de 7 gezangen die in de laatste week voor Kerstmis gezongen worden. Ze heten O-antifonen omdat ieder gezang met een O begint, als aanroeping van de Messias.
De Vrouwenschola ‘Voces Caelestes’, o.l.v. Hanneke van de Grinten, uit Nijmegen is gespecialiseerd in het zingen van gregoriaans. Naast het gregoriaans verkent het koor nieuwe wegen. Zo telt elk programma ten minste één meerstemmig gezang, variërend van een nieuwe zetting van een gregoriaans gezang tot een geheel nieuwe, speciaal voor het koor gemaakte compositie. Voces Caelestes verzorgde diverse optredens in binnen- en buitenland. Enkele hoogtepunten waren het Hieronymus Bosch-concert ‘De profundis ad lucem’ (2016) tijdens het Gregoriaans Festival in ’s Hertogenbosch, het concert in de Friezenkerk in Rome (2017) en het Caecilia-programma in samenwerking met Mirjana Petercol (accordeon) in Nijmegen en Regensburg. In 2023 verzorgde Voces Caelestes in klooster Soeterbeeck bij Ravestein, in samenwerking met de Radboud Universiteit, een programma met getijden gezangen rond de feestdag van Augustinus: van ‘Vesper tot vesper’. Het koor heeft twee cd’s gemaakt: ’Domus mea: de Cenakelkerk bezongen’ en ‘De aarde zingt’ (2021).
De ‘Schola Cantorum Karolus Magnus’, o.l.v. Stan Hollaardt is in 1988 opgericht. De naam 'Karolus Magnus' verwijst zowel naar Karel de Grote, die in zijn tijd de uniformiteit in de liturgie en de verspreiding van het Gregoriaans in West-Europa bevorderde, als naar de Keizer Karelstad Nijmegen waar de schola is gevestigd. De schola stelt zich ten doel ‘het authentieke Gregoriaans als kostbaar immaterieel cultureel en liturgisch erfgoed te bewaren, te propageren en te actualiseren’. Zij baseert zich daarbij op de verworvenheden van de studies van de vroegmiddeleeuwse handschriften die vanaf de 19e eeuw door de monniken van Solesmes (Frankrijk) ter hand zijn genomen, en zij hanteert daarbij de semiologie als uitgangspunt.
Aan ‘het bewaren, propageren en actualiseren (d.w.z. het in onze tijd plaatsen) van het authentieke gregoriaans’ werkt de schola door het verzorgen van concerten en het in eigen beheer uitgeven van zowel cd’s als boeken. Er zijn tot dusverre 8 cd’s uitgebracht en 3 boeken.
Naast optredens op vele plaatsen in Nederland en optredens in uitzendingen van KRO-radio en tv, vonden concerten plaats in België (festival van Watou 1994), Frankrijk (Dijon 2008, Flavigny sur Ozerain 1994, 1999, 2008 en 2009, St. Riquier 1998) Duitsland (Kleve 1995, 1996 en 2014, Kevelaer 1998, Aken 1998 en 2019, Kloster Graefenthal 2014 t/m 2019) en Italië (Rome 2002, Florence 2005, Ravenna 2005, Verona 2005).
Entree: 15 euro (reserveren joycenissenjanssen@hotmail.com of www.karolus-magnus.nl)