Nijmeegse studenten zetten zich in voor inclusiviteit rondom alcoholgebruik

Van onze redactie
29 november 2023

Studenten voelen de druk om alcohol te drinken om niet bestempeld te worden als ‘saai’. In een cultuur waar alcoholgebruik als zó normaal wordt beschouwd, moet de keuzevrijheid worden belicht en de druk om alcohol te drinken worden aangepakt.

In een gedurfde poging om de stereotypen rondom alcoholgebruik onder studenten aan te pakken, slaan twee gemotiveerde studenten van de opleiding Communicatie in Nijmegen de handen ineen met het initiatief ‘CHOOSE YOUR CHEERS’

De oprichters van CHOOSE YOUR CHEERS, Lin Peters en Veerle Lely, hebben besloten om de strijd aan te gaan met vooroordelen en negatieve ervaringen die sommige niet-drinkende studenten ondervinden. Het fenomeen van buitensluiting en neerbuigende opmerkingen naar deze studenten is een serieus probleem dat de sociale dynamiek onder studenten beïnvloedt.

Tevens bleek uit een recent onderzoek onder studenten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) dat de kwestie rondom alcoholgebruik diep geworteld is in de studentengemeenschap. De resultaten tonen aan dat maar liefst 84% van de respondenten van mening is dat alcohol drinken tijdens de introductieweek als té genormaliseerd wordt beschouwd. Bovendien gaf 72% aan dat zij regelmatig neerbuigende opmerkingen hebben gehoord, variërend van 'doe toch eens gezellig mee' tot 'dat is toch niet leuk', wanneer iemand ervoor koos om niet te drinken tijdens de introductieweek. Deze cijfers benadrukken de noodzaak van de campagne van Lin en Veerle, die trachten een inclusievere en respectvolle studentencultuur te bevorderen.

Om dit aan te pakken, hebben zij een creatieve campagne opgezet op Instagram (@choose.your.cheers) en TikTok (@chooseyourcheers). Zij streven ernaar de boodschap van inclusiviteit en respect te verspreiden door middel van luchtige video's met een humoristische insteek.

Hun inzet beperkt zich niet tot de online wereld. De studenten hebben contact met alle studieverenigingen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) om de boodschap van hun campagne te verspreiden. Met de studievereniging SV RUIS zijn ze al in gesprek gegaan en hiermee hebben ze een samenwerking. Door samen te werken hopen zij de discussie over dit belangrijke onderwerp te vergroten en impact te maken.

Bovendien is het duo ook aanwezig geweest tijdens uitgaansavonden in Nijmegen om persoonlijk in gesprek te gaan met medestudenten en bewustwording te creëren over de impact van sociale druk met betrekking tot te druk omtrent alcoholconsumptie.

Met deze gedurfde stap hopen de oprichters van CHOOSE YOUR CHEERS een positieve verandering teweeg te brengen in de studentencultuur en een inclusieve omgeving te bevorderen waarin elke student, ongeacht hun keuze rondom alcoholgebruik, zich gerespecteerd en geaccepteerd voelt.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen