Kwetsbare kinderen en jongeren die vroeg in aanraking komen met criminaliteit, lopen een groter risico om zelf een criminele carrière op te bouwen. En bepaalde leefomstandigheden, zoals schulden of geen woonruimte kunnen vinden, maken jongeren vatbaar als doelwit voor rekrutering door criminelen.
In het Integraal Veiligheidsplan Samen Veilig en Weerbaar 2022-2026 staat de ambitie van de gemeente Nijmegen om risicojeugd eerder in beeld te krijgen en jonge aanwas en doorgroeiers in de (ondermijnende) criminaliteit aan te pakken. Het Rijk steunt deze plannen met een bijdrage van 2,5 miljoen euro.
Met dit bedrag uit het Rijksprogramma Preventie met Gezag kunnen de gemeente en zorg- en veiligheidspartners in Nijmegen in de periode 2024-2026 een plan van aanpak voor 8- t/m 27-jarigen uitvoeren. Met dit plan, ‘Perspectief voor onze Jeugd. Een stevige basis voor de aanpak van jeugdcriminaliteit’, investeert Nijmegen in ieder geval voor de komende 2,5 jaar in:
- weerbaarheid van kwetsbare jeugd en gezinnen (ook online), om te voorkomen dat de jeugd met criminaliteit in aanraking komt
- het versterken van het bestaande maatregelen om tijdig in te grijpen en te corrigeren
- het verbeteren van de samenwerking tussen de verschillende partners binnen het sociaal domein, veiligheid, Zorg- en Veiligheidshuis, politie en de justitieketen
- en in de aanpak voor jongeren die al criminele feiten plegen, om te voorkomen dat zij daarin doorgroeien.
Na 2,5 jaar vindt een evaluatie plaats en is een vervolg vanuit het Rijksprogramma, dat zich richt op een periode van 10-15 jaar, mogelijk.
Burgemeester Bruls: “Helaas is het ook in de criminaliteit ‘jong geleerd, is oud gedaan’. Jongeren die om wat voor reden dan ook minder weerbaar zijn, verdienen onze bescherming tegen criminelen die op de loer liggen om hen te ronselen. Investeren in een goede en veilige basis voor de jeugd om op te groeien, dat doen wij als gemeente op verschillende manieren. Met deze middelen van het Rijk kunnen we extra investeren om in te grijpen als het dreigt mis te gaan en jongeren die afglijden, weer op het rechte pad te helpen. Elk kind verdient een kansrijke en gelukkige toekomst.”