Televisieprogramma 'De middag van ‘44' over het bombardement op Nijmegen

Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
29 november 2023

Over het bombardement van 22 februari 1944 wordt een documentaire gemaakt door de Evangelische Omroep (EO) die op donderdag 22 februari 2024 zal worden uitgezonden op televisie (vanaf 22.18 uur, NPO2).

De gemeente Nijmegen ondersteunt dit televisieprogramma omdat het een nog steeds zichtbaar deel van de Nijmeegse geschiedenis van de tweede wereldoorlog in beeld brengt. In 2024 is het 80 jaar geleden dat de bommen op de Nijmeegse binnenstad vielen waarbij bijna 800 doden vielen en het is het dodelijkste bombardement op Nederlandse bodem.

Inhoud
Ooggetuigen zullen in het televisieprogramma hun verhaal vertellen en met behulp van visuele technieken wordt de kijker vanuit de geschiedenis meegenomen naar de dag van vandaag. EO-presentator Kefah Allush vertelt het overkoepelende verhaal. Er is afgesproken dat de documentaire ook gebruikt mag worden voor educatieve doeleinden en vertoond kan worden in de tentoonstelling van het Infocentrum WO2.

Dit televisieprogramma wordt gemaakt naar voorbeeld van het vorig jaar uitgezonden programma ‘De nacht van ‘53' over de Watersnoodramp, 70 jaar na deze gebeurtenis. Na het succes van deze special wil de EO hier graag een vervolg aan geven door het verhaal van het bombardement op 22 februari 1944 in Nijmegen te vertellen.

Financiën
De gemeente draagt € 30.000 bij.

Geschiedenis van het bombardement
Op 22 februari 1944 werd Nijmegen een paar minuten voor 13.30 uur gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers. Na een afgebroken missie richting Gotha (Duitsland) werd het gelegenheidsdoel het Nijmeegs spoorwegemplacement en de gasfabriek ernaast. De bommen veroorzaakten een verwoestende en dodelijke schade in het stadscentrum.

Bombardement 80 jaar geleden.
Op en rond 22 februari 2024 zijn er verschillende bijeenkomsten rondom de herdenking van het bombardement.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen