16-jarige Lars Westra uit Nijmegen brengt boek uit: 'Het recht op een stem'

Van onze redactie
1 december 2023

Waarom hebben kinderen eigenlijk zo weinig te zeggen?

"Zo ben ik ervan overtuigd dat volwassenen naar kinderen moeten luisteren als ze beleid maken, dat elk kind het recht heeft op een duurzame, eerlijke en veilige toekomst en dat geen enkel kind gediscrimineerd mag worden."

De zestienjarige Lars uit Nijmegen besloot in te gaan op deze belangrijke vraag. Door middel van drie delen bespreekt hij in het nieuwe boek 'Het Recht op een Stem - Zodat volwassenen vaker en beter naar kinderen luisteren' waarom en hoe volwassenen meer naar kinderen moeten luisteren. Ook de aandachtspunten, waar de volwassenen op moeten letten, komen hierin aan bod. Hij biedt dan ook een overtuigend overzicht van zijn kennis over jeugdparticipatie, het recht van kinderen om mee te denken, mee te praten en mee te beslissen.

Door middel van persoonlijke voorbeelden en duidelijke taal toont Lars zijn eigen volwassenheid, waarmee de jeugdparticipatie gestimuleerd wordt. Ook volwassen experts komen in dit boek aan het woord, waardoor het boek ook voor volwassenen geschikt is. 

Nadat de nu zestienjarige Lars Westra in 2021 debuteerde met ‘Ons Recht’, een boek over andere kinderrechtenactivisten, is hij dit keer zelf in de pen geklommen. In de afgelopen zeven jaar dat hij zich voor kinderrechten in heeft gezet kreeg hij naast haat en bedreigingen ook veel lessen, die hij gebundeld heeft in dit boek. Hij heeft deze aangevuld met eigen ervaringen, neergezet als dagboekfragmenten. Van manipulatie onder draaiende camera’s en een boze politica die hem verweet misbruikt te worden tot leuke momenten als vele interviews met politici richting de verkiezingen. Toch is Lars ook realistisch, hij is ‘pas’ zestien jaar. Daarom is elk hoofdstuk aangevuld door experts, ervaringsdeskundigen of andere kinderrechtenactivisten. Lars heeft als doel gesteld om volwassenen zowel te overtuigen als te helpen om meer naar kinderen te luisteren. Of dat hem lukt met dit boek? 

Over de auteur
Lars Westra is sinds zijn negende kinderrechtenactivist. Hij vindt dat alle kinderen gehoord moeten worden als volwassenen over hen praten, elk kind het recht heeft op een eerlijke, veilige en duurzame toekomst en dat je afkomst of de financiële situatie van je ouders geen invloed mag hebben op de kansen die je krijgt. Om deze doelen te realiseren geeft hij speeches op evenementen, maakt hij podcastseries en interviewt hij politici in aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen. Lars kwam in 2020 landelijk in nieuws nadat hij insprak in de Provinciale Staten van Gelderland. Ook werd hij vicevoorzitter van het landelijke Kinderrechtencollectief. 

Titel: Het Recht op een Stem - Zodat volwassenen vaker en beter naar kinderen luisteren
Auteur:    Lars Westra
ISBN:     9789464891751
Verkoopprijs:     € 21,99
* inclusief kosteloze verzending in Nederland en België


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen