De Nieuwe Galukken - 40 jaar straatmuziek

Van onze redactie
26 november 2023

Café de Kroon (Daalseweg 361, Nijmegen) zaterdag 6 januari van 16 tot 18 uur 

We schrijven het jaar 1981. Gé van Dam en Carel Hoyng, beiden zeer onverdienstelijke muzikanten vatten het plan op om omringd van vrienden die wel het muzikale vak verstaan naar Frankrijk af te reizen en te kijken of daar een vakantie te bekostigen viel door het spelen van muziek. Aanvankelijk binnen de gesloten kring van restaurants, nachtclubs en cafés, maar al snel werd duidelijk dat de straat de plaats was waar ze thuis hoorden. 

In wisselende samenstellingen en een enkele keer niet, is het nu echt het veertigste jaar dat de Nieuwe Galukken de straten van met name de westkust van Frankrijk, maar ook enkele festivals in Nederland en Duitsland, onveilig hebben gemaakt. De muziek kan het best gekenschetst worden als de ultieme poging met beperkt talent er toch iets van te maken dan het bereiken van een hoger muzikaal doel. Straatmuziek moet vooral enthousiasme aanstekelijk maken. Sombere gevoelens omkeren tot opgewektheid! 

De muziek bevat een doorsnede van de populaire muziek van 1950 tot 1999, waarbij elk nummer een eigen twist heeft gekregen. Alhoewel sommige oorspronkelijke uitvoerders van de nummers zich in hun graf zullen omdraaien gaan de Nieuwe Galukken ervan uit dat ze dit twee keer doen. 

Om het 40-jarig bestaan luister bij te zetten geven de Nieuwe Galukken op 6 januari een gratis concert in Café de Kroon in Nijmegen Oost.

Bezetting: Gé van Dam, zang; Carel Hoyng, zang en sax; Pieter Leendertse, gitaar; Erik de Kogel, bas; Mark Oonk, bariton; Edzer Pebesma; saxen; Bep Leendertse; Drums.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen