Petrus Canisius test nieuwe leskist ‘Bomen? boeien!’

Van onze redactie
22 november 2023

De nieuwe leskist ‘Bomen? Boeien!’ van De Bastei is enthousiast ontvangen door de leerlingen uit groep 6 van de basisschool Petrus Canisius. Op vrijdag 17 november presenteerden de leerlingen met trots wat ze geleerd hebben en deelden hun ervaringen met wethouder Daemen. 

‘Bomen? boeien!’ is één van de twaalf leskisten die De Bastei het afgelopen jaar vernieuwde of nieuw heeft aangeschaft. Daarvoor ontving De Bastei eenmalig financiële steun van de gemeente Nijmegen en van de Rabobank Rijk van Nijmegen. Dit schooljaar zijn de nieuwe leskisten in de uitleen gegaan en Petrus Canisius is één van de eerste scholen die het nieuwe aanbod uitprobeert. Een feestelijk moment waarop de leerlingen van groep 6 samen met hun leerkracht hun ondervindingen delen met de wethouder. ‘Erg leuk, en ik heb zelf ook weer nieuwe dingen geleerd!’, aldus wethouder Daemen.

De educatieve leskisten van De Bastei vormen een onderdeel van de natuur- en milieueducatie die het museum biedt aan het basisonderwijs in Nijmegen. De leskisten zijn een mooie aanvulling. Zo is het Nijmeegse natuur- en milieueducatie aanbod, bestaande uit onder andere excursies en gastlessen, niet altijd haalbaar voor scholen door onder andere tijdtekort en kosten. De leskisten geven docenten in dit geval kosteloos de mogelijkheid om hun eigen lesprogramma op laagdrempelige wijze te ondersteunen met professionele materialen en opdrachten die gericht zijn op met name natuurbeleving en –ervaring. 

Met de nieuwe leskist ‘Bomen? boeien!’ beleven en ontdekken de leerlingen aan de hand van zeventig verschillende opdrachten allerlei aspecten rondom bomen. Genoeg leuke ideeën om bomen echt te laten boeien en om het hele jaar door uit te voeren! Van taal, rekenen, creatief, wereldoriëntatie tot filosofie. De leerlingen van groep 6 hebben al enkele goede moppen geschreven over bomen, en hebben een zogenaamd ‘Wordart’ gemaakt waarbij ze zoveel mogelijk boomwoorden moesten bedenken. Wat vonden de leerlingen van de opdrachten? ‘De opdrachtkaarten waren leuk en duidelijk. We wisten wat we nodig hadden en of we de opdracht binnen of buiten moesten uitvoeren. Ook stond er bij sommige opdrachten een klein verhaaltje zodat we wisten waarom het belangrijk was wat we leerden.’  

Ben je docent in het Nijmeegse basisonderwijs en wil je ook gebruik maken van ‘Bomen? boeien!’? Of ben je benieuwd naar de overige elf nieuwe leskisten van De Bastei? Mail ons via nme@debastei.nl voor meer informatie.    

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via het entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 - 3297070. De entree bedraagt € 12,50 voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen. De Bastei is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie:www.debastei.nl.  

Foto: David van Haren.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen