Nijmegen ontvangt Rijksbijdrage in het kader van de Startbouwimpuls (SBI)

Van onze redactie
22 november 2023

Nijmegen krijgt voor drie projecten, Feniks en twee projecten in De Waalsprong (Vlek 8 Hof van Holland en Hart van de Waalsprong Blok G) een Rijksbijdrage in het kader van de Startbouwimpuls (SBI). Met deze bijdrage van in totaal € 2.547.825 kan Nijmegen 292 betaalbare woningen versneld bouwen.

De gemeente wil tot 2030 10.000 woningen bouwen binnen de stadsgrenzen en nog 5000 woningen extra tot 2040. Het Stationsgebied en het ontwikkelgebied Winkelsteeg zijn grote nieuwbouwlocaties die een belangrijke rol in deze ambitie. Daarnaast bouwen we ook in de Waalsprong en het Waalfront en op andere plekken in de stad. Er zijn niet alleen meer, maar vooral betaalbare woningen nodig. Met deze drie projecten zorgen we daarvoor. Daarnaast starten we begin 2024 met een Woonfonds van de gemeente om ook lokaal een bijdrage te kunnen leveren aan de bouwimpuls.

Wethouder Noël Vergunst, Stedelijke Ontwikkeling is heel blij met deze toekenning: “Met deze bijdrage kunnen we de versnelling van de woningbouw realiseren. Nijmegen heeft een groot tekort aan woningen en zo kunnen we sneller meer huizen bouwen”.

Project Feniks (179 woningen)
Het oude V&D-gebouw aan de Grote Markt krijgt deels een nieuwe bestemming. Het project heet Feniks. Het gebouw wordt opgeknipt waardoor er een verbinding komt van de voorzijde van het gebouw aan de Grote Markt tot aan de Scheidemakershof, bij de Augustijnenstraat. Ook komen er deels nieuwe verdiepingen op het gebouw. Er komt een mix van wonen, werken, winkelen, horeca en groen. In totaal komen hier 179 woningen, een publiek toegankelijke groene daktuin, een fietsenstalling, 200m2 horeca, 767m2 t.b.v. (flexibele) werkplekken en winkels op de begane grond en in de kelder. De woningen, van gemiddeld 55 m2, zijn bestemd voor de verhuur waarvan 2/3e in het betaalbare segment. Deze woningen, voorzieningen en werkplekken komen in de leegstaande verdiepingen en in nieuwe verdiepingen op het gebouw.

Door deze aanpassingen verbetert de uitstraling van het gebouw, krijgen leegstaande verdiepingen een nieuwe bestemming en pakken we het woningtekort aan. In september 2024 willen we starten met de bouwwerkzaamheden, met als doel om in september 2026 het project op te leveren.

Project Vlek 8 Hof van Holland (station Lent) (67 woningen)
67 sociale huurappartementen waarvan 23 voor cliënten van een zorgorganisatie en acht voor statushouders. Hierdoor is er plaats voor kwetsbare bewoners die zelfstandig kunnen wonen en kunnen deelnemen aan de samenleving. Start bouw staat gepland voor januari 2024 en de oplevering zo mogelijk ook in 2024.

Project Hart van de Waalsprong Blok G (46 sociale huurwoningen)
Met de realisatie van dit plan kan het complete plan Hart van de Waalsprong door ontwikkelaar VanWonen en AM afgerond worden. Het Blok ligt op een essentieel punt in het plan aan een plein in het winkelgebied. Door realisatie van gebouw Blok G worden 46 sociale huurwoningen gerealiseerd in een nieuw woongebied. Het is een belangrijk plan voor de ontwikkeling van Hof van Holland, waar wonen bij de voorzieningen erg belangrijk is. Door deze sociale huurwoningen voorzien we in de woonvraag naar betaalbare woningen. In het eerste kwartaal van 2024 willen we met de bouw starten.

Over de Rijksbijdrage
De Rijksbijdrage wordt bij deze drie projecten gebruikt om versnelling te realiseren, vertraging te voorkomen en te starten met de bouw. Ruim een maand geleden konden gemeenten één of meerdere projecten aanmelden. Gemeenten hebben meer dan 820 projecten aangemeld, voor in totaal meer dan 850 miljoen euro. Het Rijk heeft voor de regeling 300 miljoen euro vrijgemaakt. Meer informatie is te vinden op Toekenning Startbouwimpuls op 20 november 2023 | Startbouwimpuls | Home | Volkshuisvesting Nederland


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen