Expositie 'Gut Feeling' bij Expo Bart

Van onze redactie
23 november 2023

Gut Feeling
Domas van Wijk & Milo Gil
23 november t/m 23 december
donderdag t/m zondag | 12:00 – 17:00 uur
Expo Bart

Bij Expo Bart borrelt er iets. Een brouwsel van kunst, smaak, wetenschap en evolutie, gemaakt door een onwaarschijnlijk duo: Domas van Wijk en Milo Gil. Domas werkt als beeldend kunstenaar. Milo zit in de wereld van koffie en fermentatie. Ze werken in andere domeinen, maar tijdens hun samenwerking ontdekten ze dat hun onderbuikgevoel klopt: dat er veel overlap zit in hun werkvelden en fascinaties.

In de ruimte staangrote flessen met verschillende inhouden. Binnenin is Kefir aan het werk: tijdens dit proces bouwt de druk op en wordt de installatie in werking gezet. Zo ontstaat er een levende compositie die alsmaar blijft groeien. Na iedere vergisting wordt het brouwsel in flessen opgevangen en kan het publiek ervan drinken. Daarmee is het werk niet alleen te proeven, maar ook steeds verder aan het woekeren buiten de installatie - tot in de buik van bezoekers.

Hoe ontsprong de eerste creatie en wat is creativiteit eigenlijk? Dit zijn vragen die Domas van Wijk eeuwig fascineren. Hij maakt dan ook installaties waarbij je je als toeschouwer steeds afvraagt wie of wat hetgeen is dat het object draaiende houdt en de toon ervan bepaalt. Zijn kunst en interesses draaien om de wisselwerking tussen mens en materie en hoe deze elkaar eeuwig beïnvloeden. Hij gelooft dat materie een veel grotere invloed op ons heeft dan we denken. Daarom werkt hij graag met materialen die een eigen wil lijken te hebben, wat hij in zijn kunstwerken benadrukt door hun invloed zichtbaar te maken. Fermentatie is een goed voorbeeld van zo’n levend, invloedrijk materiaal.

Wat gebeurt er wanneer je iets kleins verandert in een omgeving? Als je de symbiose tussen de maker, bacteriën en gisten nét iets aanpast? Milo Gil werkt bij de Nieuwe Winkel en Blommers koffiebranderij, waar hij wordt geïnspireerd om zich in zijn vrije tijd bezig te houden met maakprocessen zoals fermentatie. De zoektocht naar balans in smaak is hierbij een constante aanjager. 

Wanneer je verbanden smeedt tussen niet gerelateerde dingen ontstaan er nieuwe creaties. Domas zag in Milo een onverwachte samenwerking met veel potentie. Vooral vanwege Milo zijn interesse en ervaring met fermentatieprocessen. Het doel was daarbij niet om als kunstenaar een natuurlijk proces te verkennen, maar om uitgedaagd te worden door een onbekende wereld. De dynamiek van de alsmaar uitdijende Kefircultuur intrigeerde Domas. Zowel de interne beweging in het vat als die daarbuiten, maakt de installatie een levend organisme in constante verandering.

Het spel dat in de installatie ontstaat is iets waarin Domas en Milo zichzelf ook in weerspiegeld zien: verschillende werelden die samenwerken en iets aanslingeren dat zich eindeloos blijft ontvouwen en een eigen wil lijkt te hebben. Waarop je je op een gegeven moment afvraagt: wie of wat heeft eigenlijk de regie over dit alles?

De tentoonstelling Gut Feeling is tussen 23 november en 23 december iedere donderdag t/m zondag tussen 12:00 en 17:00 uur te zien, horen en proeven bij Expo Bart.
 

Events
Tijdens deze tentoonstelling zijn er meerdere events waarbij we de diepte in gaan en meer te weten komen over Domas en Milo hun samenwerking. 

Artist Talk: Het geluid van de sirene
Zaterdag 9 december | 14:00 tot 16:00 uur
Tijdens deze Artist Talk nemen kunstenaar Domas van Wijk en kefirbrouwer Milo Gil je mee op fermentatiereis bij Expo Bart. Te midden van alle vaten gaan we in gesprek met Domas over de totstandkoming van zijn werk en geeft Milo je een inkijkje in het brouwproces van de Kefir: de opbrengst van hun levende installatie.

NYMA Makersmarkt
Zondag 10 december| 12:00 tot 17:00 uur

Expo Bart is ook open tijdens de kersteditie van de Nyma Makersmarkt aan ons Waalplein! Bezoek de tentoonstelling Gut Feeling en kom meer te weten over de alsmaar uitdijende Kefircultuur. Voor de liefhebbers zijn er glaasjes Kefir om te proeven.

Kefir Kerstborrel
Donderdag 21 december| 16:00 tot 18:00 uur

Op 21 december nodigen we je uit om de kerstvakantie in te luiden met een Kefir Kerstborrel! Proef de huisgemaakte kefir, die de afgelopen weken gemaakt is tijdens het kunstproject “Gut Feeling”.  Als kerstkado krijg je een kefircultuur mee naar huis. Zodat je in de kerstvakantie aan de slag kan met het maken van je eigen kefir.

Over Expo Bart
Expo Bart is een speelplaats voor multidisciplinaire kunstprojecten. Een ruimte waar uitdagende en onverwachte samenwerkingen ontstaan. Waar exposities, interactieve en theatrale installaties gebouwd worden en waar performances en live events te beleven zijn. 

Kunstenaars krijgen vrij spel voor onderzoek, experiment, presentatie, ontmoeting en interactie. Wij dagen ons publiek uit hun verbeeldingskracht te gebruiken en mee te dromen, doen, durven en ontdekken.

Adres Expo Bart: Waalplein 6, 6541 AX Nijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024