Boek ‘Als je kind bent in de oorlog’ over een Nijmeegs jongetje

Van onze redactie
21 november 2023

Op 20 november verschijnt het boek ‘Als je kind bent in de oorlog’ van de 88-jarige (!) debutant Jan van Haalen. Het boek geeft een uniek inkijkje in de belevingswereld  van een Nijmeegs jongetje tijdens - maar ook kort na - de Tweede Wereldoorlog. Waarbij angst, kinderlijke onbevangenheid, zorgen en kwajongensstreken elkaar voortdurend afwisselen.

Samenvatting
Jan van Haalen is nog maar vijf jaar oud als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Het eerste waaraan hij merkt dat het oorlog is, zijn de soldaten die door zijn straat marcheren en die hem als klein jochie angst inboezemen.

Jan ziet ook hoe zijn vader de twee gezinsfietsen uit elkaar haalt en onder een matras verstopt, zodat de Duitsers ze niet in beslag kunnen nemen. En hoe klein hij ook is, hij weet dat hij tegen niemand mag zeggen dat zijn vader stiekem een radio heeft achtergehouden om naar Radio Oranje te kunnen luisteren.

Gedurende de oorlogsjaren wordt de situatie grimmiger. Jan krijgt te maken met eten dat op de bon gaat en aan het eind van de oorlog moet hij samen met zijn ouders en broertje op de vlucht.

Over de schrijver
Jan van Haalen is geboren op 1 mei 1935 in Nijmegen. Hij woont samen met zijn vrouw Wilma in Gennep. Al jaren deelt hij zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog met zijn echtgenote. Totdat ze recent besloten om deze verhalen op te schrijven. 

Dit boek vormt een overlevering van een aantal unieke verhalen over de oorlog, bedoeld voor iedereen die benieuwd is hoe het was om kind te zijn in deze roerige periode.

‘Als je kind bent in de oorlog’ is te bestellen via www.pmnuitgeverij.nl (prijs: € 23,50 incl. verzending) en is te koop bij Boekhandel Dekker & van der Vegt in Nijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties