REN, GEERT, REN! Geert rent voor ParkinsonNL

Van onze redactie
17 november 2023

‘REN, GEERT, REN! Wat bezielt je om 1000 kilometer in dertig dagen te rennen? Sommigen noemen hem gestoord. Maar hij doet het toch, voor zijn moeder die Parkinson heeft. Geert van Nispen (45) is al bijna halverwege.’. Zo opende het Algemeen Dagblad twee jaar geleden een prachtig artikel over mijn actie om aandacht te vragen voor de ziekte van Parkinson. Nu ga ik weer rennen, rennen door de Pyreneeën. Ik ren voor mijn moeder, voor alle anderen met deze vreselijke ziekte en voor iedereen die met de gevolgen van deze ziekte te maken heeft. Ik ren voor ParkinsonNL. Help jij ook mee?

Steeds een beetje minder

Mijn moeder heeft de ziekte van Parkinson en inmiddels ook Parkinson-dementie. Parkinson-dementie maakt dat mijn moeder problemen heeft met het ophalen van informatie, trager denkt en spreekt en dat het vermogen tot abstract denken afneemt. Het besef van plaats en tijd is weg, net als het kortetermijngeheugen. De afgelopen maanden gaat het snel steeds een beetje minder, ze gaat zichtbaar achteruit. Ook haar man Herman, die de volledige zorg op zich neemt, heeft het zichtbaar zwaarder. Parkinson eist zijn tol en is (nog) niet te stoppen.

Parkinson stoppen begint met onderzoek, innovatie en voorlichting. Hierbij werkt ParkinsonNL met een duidelijk doel. ParkinsonNL heeft vijf ambities gesteld die ze voor 2030 wil behalen. Meer hierover lees je op de website van ParkinsonNL.

Natuurlijk is er geld nodig voor dit onderzoek, de innovatie en voorlichting. En hier kom ik in beweging. Hier ga ik rennen en hier kun jij helpen.

REN, GEERT, REN

Rennen is iets wat ik goed kan. Dit ga ik dan ook inzetten om aandacht te vragen voor deze vreselijke ziekte. Ik zou mezelf niet zijn als ik het mezelf hierin makkelijk zou maken. Het hardloop-project – dat voor nu nog even geheim blijft – is er een van de buitencategorie. De realisatie ervan zal gedurende lange tijd alles van mij gaan vragen. Ik zal zowel in de aanloop, de voorbereiding als de daadwerkelijke realisatie gedurende langere tijd ver buiten mijn comfortzone moeten treden. Zowel fysiek als mentaal zal ik tot het uiterste moeten gaan om dit project te laten slagen.

Ik heb de vrijheid om hiervoor te kiezen. Fysiek en mentaal ben ik sterk en heb dus de mogelijkheid om tot het gaatje te gaan. Voor mijn moeder is dat wel anders; zij zit voor een steeds groter deel gevangen in haar eigen lijf en hoofd.

Beweging

Mijn training is inmiddels begonnen. Met nog 199 dagen te gaan lijkt de start van mijn droom-project nog ver weg, maar zoals je weet vliegt de tijd. Tijd die ik hard nodig heb om hoogtemeters in mijn benen te krijgen en time-on-feet te maken. Ik ben dus veel in beweging.

Voor mensen met Parkinson is beweging – net als voor alle mensen – van onschatbare waarde. Parkinson, een neurodegeneratieve aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast, veroorzaakt motorische symptomen zoals trillingen, stijfheid, bloeddrukverlagingen, langzame bewegingen en evenwichtsproblemen. Deze symptomen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de mobiliteit en het alledaagse functioneren van iedereen die aan de ziekte lijdt. Echter, een actieve levensstijl en regelmatige lichaamsbeweging kunnen aanzienlijke voordelen bieden voor mensen met Parkinson.

Het kan de kwaliteit van leven verbeteren, de motorische symptomen verminderen en een positieve impact hebben op de fysieke en mentale gezondheid. Mijn moeder loopt elke dag samen met haar man of een vriendin zo’n dertig minuten met haar rollator door de wijk, gaat naar de fysio, een keer in de week naar Parkinson-dansen en heeft een fietstrainer bij haar stoel staan. Ze doet zo veel mogelijk. Helaas lukt het lang niet altijd en blijft bewegen iedere keer weer een uitdaging. Ze blijft het doen, ze wil niet toegeven en gaat door met leven. Hoe moeilijk het vaak ook is.

Krijg ik jouw steun?

Mijn doel is helder: Ik ren straks door de Pyreneeën voor mijn moeder, voor alle anderen met deze vreselijke ziekte en voor iedereen die met de gevolgen van deze ziekte te maken heeft. Ik ren voor ParkinsonNL. Help jij mij mee om zoveel mogelijk geld op te halen?

https://tikkie.me/pay/ParkinsonNL/pjggxzfnqTWKTNeL4yeyJ8
Of scan de QR-code hieronder of klik op de DONEER-knop en doneer rechtstreeks aan ParkinsonNL o.v.v. actie: REN, GEERT, REN

 
Tikkie REN GEERT REN donatie ParkinsonNL

actie: REN, GEERT, REN


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen