Zo werkt stemmen op 22 november in Nijmegen

Van onze redactie | Fotograaf: Ger Neijenhuyzen
16 november 2023

Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Nijmegenaren kunnen kiezen uit 83 stembureaus om hun stem uit te brengen. Om te stemmen is een stempas nodig en een identiteitsbewijs. Dat mag bij het stemmen maximaal 5 jaar verlopen zijn. De kandidatenlijsten zijn per post verstuurd en staan ook op nijmegen.nl/verkiezingen .

Stembureaus
Een overzicht van alle stembureaus staat op nijmegen.nl/verkiezingen. Er zijn 83 stembureaus in de gemeente Nijmegen, dus er is altijd 1 in de buurt. Achter op de stempas staat het dichtstbijzijnde stembureau. De stembureaus zijn open op woensdag 22 november 2023 van 07.30 tot 21.00 uur.
• Mensen met een lichamelijke beperking kunnen elk stembureau gebruiken. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor rolstoelen.
• Voor mensen die slecht zien of blind zijn ligt er op elk stembureau een leesloep met verlichting en sterke vergroting. Het stembureau in het Zelfregiecentrum (Sint Jorisstraat 72) is speciaal voor hen ingericht. Zij kunnen hier ook stemmen met een Stemmal en Stembox. Er is een kandidatenlijst in braille en grootletterschrift.
• Voor mensen die doof of slechthorend zijn is het stembureau in wijkcentrum De Schalmei (Symfoniestraat 204) speciaal ingericht. In dit stembureau is een video met gebarentolk en ringleiding aanwezig. Ook is er vanaf 16.00 uur een tolk Nederlandse gebarentaal aanwezig.

Stempas
Nijmegenaren mogen stemmen wanneer zij de Nederlandse nationaliteit hebben en 18 jaar of ouder zijn. Wie geen stempas heeft ontvangen of deze kwijt is, kan een vervangende stempas aanvragen via nijmegen.nl/verkiezingen. Dit kan op de website tot 17 november 17.00 uur. Of door een afspraak te maken in de Stadswinkel of Steunpunt Stadswinkel Dukenburg. Dit kan tot 21 november 12.00 uur. Bij de afspraak is een identiteitsbewijs nodig.

Meer informatie en vragen
Meer informatie over de verkiezingen, stemmen in een andere gemeente en het tellen en de uitslag staat op nijmegen.nl/verkiezingen. Of bel de gemeente op 14 024.

Meer weten over hoe stemmen gaat? Op hoewerktstemmen.nl wordt dit op een makkelijke manier uitgelegd.

------------------------

Archieffoto door Ger Neijenhuyzen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen