Knotsenburg is er klaar voor!

Tekst Karel Hermsen/foto's Chrisje Staal
13 november 2023

Na de proclamatie van Prins Stijn I afgelopen zaterdag de 11e van de 11e was het op zondag 12 november In een afgeladen Gaanderij van het Goffertstadion de beurt aan de jeugdprins. 

Precies om 11 minuten over één werd onder  de klanken `kijk daar, daar is de Prins` de nieuwe Jeugdprins van Knotsenburg Ties I verwelkomd. Hij zal met zijn jeugdkabinet het jonge volkje aanvoeren tijdens het komende seizoen.

Hij deed dat met verve. Gepokt en gemazeld in een ouderwets carnavalsnest stelde hij zichzelf en de leden van zijn kabinet voor. Verlegen is deze 14-jarige Knotsenburger zeker niet. Doortastend commandeerde hij wethouder Jean Paul Broere naar voren te komen om zijn eerste onderscheiding in ontvangst te nemen. Het manneke had hem beter onder de duim dan de burgemeester.

Na de nodige ceremoniële plichtplegingen nam hij met zijn `grote broer` Prins Stijn I de felicitaties van het narrenvolk in ontvangst.

Hierna is het eventjes rustig in Knotsenburg. Eventjes, want in de rest van november volgen nog de nodige evenementen van verschillende verenigingen. Daarna begint de advents- en kersttijd en dan ligt carnaval stil, om daarna in januari weer volop los te barsten.

De start van het carnaval klonk als een klok. De prinsenproclamatie zaterdagavond was er eentje die bijgeschreven kan worden in de annalen. Knotsenburg staat er weer en is de coronaslapte goed te boven gekomen. Een keur van Nimweegse artiesten en een wervelende show van dansgarde van het bevriende Schwarz Weiß Siegburg bereidden de zaal voor op het ultieme hoogtepunt, het uitroepen van de nieuwe Prins.

In een unieke samenwerking van het Prinsenconvent en het Nijmeegs Studentenorkest werden op de wijze van André Rieu Knotsenburgse carnavalskrakers en Weense dijenkletsers ten gehore gebracht.

En toen stond hij er ineens: Prins Stijn I, in het dagelijks leven directeur van drankenhandel Peeman. Onder zijn leiding moet het Knotsenburg carnaval vergroenen. En nee, daarmee bedoelt hij zeker niet dat Knotsenburg `verzuipt` in groene Heinekenflesjes.

De emancipatie van het Knotsenburgse carnaval kreeg ook een impuls door de opname van Pam van den Beld in de Eere-loge. De Eere-loge is een club van mensen die zich jarenlang, meestal achter de schermen, hebben ingezet voor het Knotsenburgse carnaval. Tot nu toe waren het louter mannen die als Heer van Knotsenburg de Eere-loge bevolkten. Met de verkiezing van Pam van den Beld wordt onderstreept dat vrouwen allesbehalve dan een bijrol spelen in dit eeuwenoude volksfeest. Pam was o.a. jarenlang bestuurslid van de Stichting Openbaar carnaval en een dragende kracht achter de Knotsenburgse Academie voor Carnavalisten.

Ook Nijmegen-Noord, vroeger Lent genoemd, heeft een eigen Prins; Rogier d`n urste, afkomstig van carnavalsvereniging `t Durstige Bluumke. Als volgende week Knippestekkie, het binnenstadse `durp` Brakkenstein nog een eigen prins krijgt zijn alle veren op de steken weer verdeeld.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen