Science Café: 'Een symbiose van mens en AI'

Van onze redactie
12 november 2023

AI's die mensen overtreffen, het is een bron van zorg geworden, een gevoel dat alleen maar sterker is geworden sinds de introductie vorig jaar van verbluffende generatieve AI's zoals ChatGPT, Bing Chat en Dall-E. Het is echter geen geheim dat mensen en AI's anders functioneren. AI blinkt uit in patroonherkenning of het verzamelen en vinden van regels om extreem grote hoeveelheden data te ordenen, terwijl de evolutie ons heeft onderscheiden in ons vermogen complexe parallellen te trekken, kennis te structureren en te integreren in de wereld waarin we leven, ons aan te passen en samen te werken. Een waarschijnlijker en veel minder dystopisch scenario dan een overname door AI’s is daarom dat van 'hybride intelligentie', waarbij kunstmatige en menselijke intelligentie elkaar op een symbiotische manier aanvullen. Het realiseren van zo'n symbiose brengt serieuze R&D-uitdagingen met zich mee en vereist dat AI’s expliciet rekening houden met mensen, de mensheid en soms zelfs biases, wat o.a. vraagt om verklaarbaarheid (geen black box), wederkerigheid, sociale vaardigheden en een bewustzijn van culturele diversiteit, waarden en ethiek. Anderzijds kan een dergelijke symbiose ons mogelijkheden bieden tot ontwikkeling en om meer over onszelf te leren.

Om de vele verschillende onderzoeksvragen te kunnen aanpakken, werkt een grote verscheidenheid aan experts in Nederland samen in het Hybrid Intelligence Centre. Op woensdag 15 november zijn twee prominente leden ervan te gast in het Science Café om het HI-project te presenteren en dieper in te gaan op haar wetenschappelijke en filosofische hoofdvragen. Hoogleraar Human-Centered Computing Mark Neerincx (TUD, TNO) zal spreken over de concepten van en het onderzoek naar 'mutualistische symbiose' en de co-ontwikkeling van menselijke en kunstmatige intelligentie en zal dit toelichten aan de hand van zijn werk aan sociale robots. Hoogleraar Ethiek en Technologie Ibo van de Poel (TUD) zal ons inleiden in de fundamentele filosofische verschillen tussen AI's en mensen en hoe deze hun ingewikkelde interactie bepalen. Kunnen AI's eigenschappen als intentionaliteit, morele keuzevrijheid en verantwoordelijkheid integreren? Kunnen we dergelijke systemen vertrouwen en in hoeverre zullen we controle behouden? Tijdens deze avond laat indie-electronicawizard Jaro ons live ervaren hoe spannend een mens-machine symbiose kan klinken!

Science Café over 'Hybride intelligentie'
15 november · 19u30/20u - 22u
The Shamrock · Smetiusstr. 17, Nijmegen
Gratis entree
20u · Mark Neerincx (TUD, TNO) en Ibo van de Poel (TUD)
19u30 · Jaro  live
moderator · Maïté Tjon A Hie
-------------------------- 
Het Science Café is een ontmoetingsplaats voor wetenschappers en wetenschapsliefhebbers. Je kunt er de fascinatie van wetenschap beleven, nieuwe onderwerpen verkennen en kennis, meningen en ideeën opdoen of delen.
Science Café Nijmegen heeft ongeveer maandelijks vooraanstaande wetenschappers te gast in Ierse pub The Shamrock, om er bij een pint hun kennis en passie te delen - én er is live muziek! Afwisselend in het Nederlands en in het Engels. 

Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen