Boek over Ooyse Schependom verschijnt

Van onze redactie
19 november 2023

In dit boek dat op 24 november verschijnt, wordt door Hans Giesbertz de geschiedenis van het ‘in de schaduw van de brug’ gelegen Nijmeegse stadsdeel Ooyse Schependom over een periode van bijna tweehonderd jaar beschreven.

Hans is een telg uit de daar al sinds 1912 wonende familie Giesbertz, en is geboren en getogen in het buurtschap. Hij volgt in dit boek de bewoners in hun huizen en op woonboten in het Meertje, en beschrijft de watersport, de handel en de industrie in dat speciale stukje Nijmegen.

Van vrij recent herinneren we ons nog Huijbers Metaal en de smederijen Hilbers en Geveling. Heel wat dieper in de geschiedenis blijken er zelfs ook twee scheepswerven actief geweest te zijn.

De periode van de Tweede Wereldoorlog, die ook het Schependom en zijn bewoners niet onberoerd heeft gelaten, wordt nauwkeurig beschreven. Dit begint na de Duitse inval in mei 1940 met het opblazen van de Waalbrug. Het Hollandsch- Duitsch Gemaal biedt tijdelijk een schuilplek voor een aantal bewoners, maar de directe omgeving treft veel leed en het geweld eist vele slachtoffers. Het boek vertelt wat de bewoners van het Ooyse Schependom in de frontlinie op de vlucht naar veiligheid meemaakten. Vooral het geallieerde bombardement op Huissen van 5 oktober 1944 treft op de vlucht zijnde woonbootbewoners. Een groep van achttien personen bevindt zich middenin het geweld. Elf van hen komen daarbij om het leven.

Met het uitgeven van In de schaduw van de brug heeft de auteur veel historie uit de schaduw gehaald en weer in het licht geplaatst. Door vele bronnen te raadplegen, egodocumenten door te nemen, (oud)bewoners te interviewen en het opduiken van niet eerder gepubliceerde foto’s, documenten en historisch kaartmateriaal, is een prachtig tijdsdocument ontstaan. Een boek over het eigenzinnig wijkje aan de rand van de Ooijpolder, wat zeker iedereen zal boeien die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nijmegen – en in het bijzonder van het Ooyse Schependom.

Vanaf 24 november: In de schaduw van de brug: Het Ooysche Schependom, Nijmegen 1780 - 1970 / Hans Giesbertz. - Nijmegen: Kwartier van Nijmegen, 2023. - 344 p. - ingenaaid gebonden. €30,00


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen