Op dinsdag 14 november verzorgt Oscar Ekkelboom op de Radboud Universiteit de maandelijkse KKN lezing over dekoloniaal erfgoed.
Dekolonialiteit is een begrip dat steeds vaker wordt gebruikt in het kunsthistorische discours. “Maar wat betekent dat eigenlijk?” vraagt de gemiddelde museumbezoeker zich misschien af. Het kan behoorlijk ongemakkelijk zijn als kunstwerken ineens in een ander daglicht worden gepresenteerd. Waarom is dat zo belangrijk en hoe gaan musea daarmee om? Tijdens deze lezing zal Oscar Ekkelboom ingaan op enkele lokale en internationale voorbeelden van (de)koloniale kunstpresentaties.
Kunsthistoricus Oscar Ekkelboom is als promovendus verbonden aan de opleiding Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt hoe kunst en musea verwikkeld kunnen zijn met koloniaal denken.
Praktische informatie:
Datum: dinsdag 14 november 2023
19.15 – 19.30 Inloop
19.30 – 20:30 Lezing en vragen
Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het bijwonen van de lezing.
Locatie: Maria Montessori gebouw, lokaal 02.130, Thomas van Aquinostraat 4, 6525 GD Nijmegen.
Entree:
Normaal: 5 euro
Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op de website)
De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.