Themabijeenkomst over prostaatkanker in het Marikenhuis

Van onze redactie
11 november 2023

Maandag 20 november van 19:30 tot 21:30 uur organiseert het CWZ samen met de Prostaatkankerstichting en het Marikenhuis een thema-avond over prostaatkanker.

In 2022 werd de diagnose prostaatkanker 14.649 keer gesteld; dat zijn 38 mannen per dag. En dat aantal stijgt elk jaar. Van deze mannen is 10% jonger dan 60 jaar. Bij diagnose blijkt bij 1 op de 5 mannen de kanker reeds uitgezaaid. Toch geeft de kanker op dat moment meestal nog maar weinig klachten. Er overlijden per jaar ruim 3000 mannen aan prostaatkanker. Er wordt dan ook veel gesproken over screening en bevolkingsonderzoek. Gelukkig kan vaak een genezende behandeling worden ingesteld of kunnen mannen ook bij uitzaaiingen met nieuwe behandelmethoden nog geruime tijd vooruit, en met redelijke kwaliteit van leven.

Dit zijn cijfers om even bij stil te staan, zeker in de maand november, traditioneel de prostaatkankermaand. Je kunt er immers beter vroeg en op tijd bij zijn, dat verhoogt je kansen aanzienlijk. Deze avond is er speciale aandacht voor tijdige opsporing en huidige diagnostiek en ook wat momenteel (en hopelijk in de toekomst) nog mogelijk is bij uitgezaaide prostaatkanker. 

Sprekers
 - Ervaringsdeskundige: over hoe het is om te moeten leven met uitgezaaide prostaatkanker.

- Joost de Baaij, verpleegkundig specialist urologie CWZ: over opsporing van prostaatkanker, onderzoek bij verdenking en nieuwe techniek bij biopsie.

- Marieke Berends, oncoloog CWZ: over de huidige behandeling van uitgezaaide prostaatkanker. Wat brengt de toekomst?

Aanmelden
Gratis entree, maar aanmelden graag via www.marikenhuis.nl. Er is ruimte voor vragen en die kun je ook vooraf indienen bij de aanmelding. 

De bijeenkomst vindt plaats in het Marikenhuis, Slotemaker de Bruïneweg 163, 6532 AC Nijmegen. Je bent welkom vanaf 19:00 u. De entree is gratis.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen