Drugs dealen op straat zorgt voor overlast en een gevoel van onveiligheid. De gemeente Nijmegen zet daarom een last onder dwangsom op basis van de APV in, als aanvulling op de aanpak van straathandel in drugs.
Naast een strafrechtelijke aanpak van dealen en de (al heel lang bestaande) bestuursrechtelijke aanpak met verblijfsontzeggingen, legt de burgemeester nu ook lasten onder dwangsom op aan mensen die op straat in drugs handelen. Die zijn niet gebaseerd op overtreding van de Opiumwet (dat mag zich alleen richten op drugspanden), maar van de Algemene Plaatselijke Verordening. Het is in de Nijmeegse APV verboden om je op straat te bevinden om te handelen in middelen, of om dat te bevorderen. Dit verbod richt zich expliciet op de overlast die dealen kan geven. De politie informeert de burgemeester in het kader van zijn openbare ordetaak wanneer mensen betrapt worden op straathandel.
De burgemeester heeft in 2023 al aan 6 personen een last onder dwangsom opgelegd van 5000 euro. In 1 geval is vervolgens ook overtreding van deze last geconstateerd en wordt de dwangsom daadwerkelijk ingevorderd.
Burgemeester Bruls: “Dealen doe je om snel geld te verdienen. Als je het risico loopt om een boete van duizenden euro’s te moeten betalen, schrikt dat hopelijk af. De strafrechtelijke aanpak werkt ook, maar dat duurt in de praktijk toch langer. Met een last onder dwangsom kunnen we snel ingrijpen als we dealen op straat constateren.”
De aanpak op basis van de APV sluit overigens niet uit dat Justitie ook kan overgaan tot strafrechtelijke vervolging, net als dat de burgemeester een bestuursrechtelijke aanpak met verblijfsontzegging kan inzetten.
De gemeente Nijmegen gaat de last onder dwangsom ook inzetten als middel tegen andere vormen van overlast, zoals het bezit van geprepareerde tassen om winkeldiefstal mee te plegen