Vondst van de maand uit het Archeologisch Depot

Van onze redactie | Foto via Facebook gemeente Nijmegen
9 november 2023

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderlandaan de Nieuwe Dukenburgseweg (op de illustratie een impressie van het toekomstige gebouw) licht de gemeente op haar Facebookpagina regelmatig een vondst van het depot uit.

Jeroen is depotmedewerker bij het Archeologisch Depot Gelderland en laat een van zijn favoriete vondsten zien. “Ondanks dat ik hier nog maar kort werk zijn er al prachtige vondsten door mijn handen gegaan. Zoals deze zegelstempel van heer Dirck ridder van Nijenbeek van kasteel Nijenbeek. Zegels gebruikte men voor het verzegelen van brieven en het rechtsgeldig maken van oorkondes. Bijzonder aan dit stempel is dat het in 1290 is gebruikt op een oorkonde waarin Gelderland wordt verpacht aan de graaf van Vlaanderen! Die oorkonde – mét zegel – ligt in het archief van Lille. Het is uitzonderlijk dat zegel en stempel allebei bewaard blijven.
Omdat ik groot liefhebber ben van de oudste stad van Nederland, voeg ik graag nog een feitje toe om dit verhaal te verbinden met Nijmegen: deze ridder Dirck van Nijenbeek liet na zijn dood al zijn goederen na aan zijn broer, Amt van Vrenstorp. En die was commandeur van de Sint-Janscommanderij in Nijmegen.”

Foto via Facebook gemeente Nijmegen


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen