Ontmoet de dichter... Judith Herzeberg bij het Poëziecentrum

Van onze redactie
8 november 2023

PcN-serie 'Ontmoet de dichter...'
Zaterdag 11 november, 11:00 - 13:00 uur. Entree € 10,00
Poëziecentrum Nederland in Bibliotheek Mariënburg, Nijmegen

Judith Herzberg, geboren op 4 november 1934, is dichter en toneelschrijver. Haar debuutbundel, Zeepost, verscheen in 1963 bij Van Oorschot. Bij die uitgever zouden nog vier bundels verschijnen. Daarna werd De Harmonie haar vaste uitgever. Bij deze uitgeverij publiceerde zij tussendoor al twee bundels: Vliegen in 1970 en in 1978 Liefdesliedjes (dat eerder al in 1971 bij Thomas Rap verscheen).
Herzberg publiceert een gestage reeks bundels. Sneller langzaam (2022) is voorlopig haar jongste bundel, van de ongeveer vijfentwintig die zij het licht deed zien (de bibliofiele bundels niet meegerekend).

Haar werk wordt alom gewaardeerd en is met prijzen overladen:

  • in 1981 ontving ze de Jan Campertprijs voor Botshol;
  • in 1984 werd haar de Joost van den Vondelprijs toegekend (een door de Alexander Toepferstichting ingestelde cultuurprijs die aan Duitse, Nederlandse en/of Vlaamse cultuurdragers werd uitgereikt);
  • in 1988 ontving zij twee prijzen: de Charlotte Köhlerprijs en de Cestodaprijs;
  • in 1994 de Constantijn Huygensprijs voor haar gehele oeuvre;
  • in 1997 de P.C. Hooftprijs, eveneens voor haar gehele oeuvre;
  • in 2018 de Prijs der Nederlandse Letteren.

De dichtkunst van Judith Herzberg wordt gekenmerkt door de ellips. Zij laat woorden weg, zinsdelen, zinnen; springt van gedachte naar gevoel, slaat soms een gedachte over die de lezer dan zelf maar moet invullen. De ellips komt veel voor in parlando-poëzie, gedichten geschreven in de gesprekstoon, vaak met een humoristische toon (kwalificatie van Remco Ekkers).

Over haar werk en de thematiek zegt zijzelf: "De gedichten komen voort uit mijn poging twee dingen die op het eerste gezicht geen verband lijken te hebben met elkaar, toch te rijmen."  (In: Het maken van gedichten en het praten daarover, 1977)

Meer lezen over haar werk: 

poeziecentrumnederland@gmail.com


Dit bericht delen:

Advertenties