Lezing: 'Wilhelmina van Pruisen. De sterke vrouw van het (Valk)hof'

Van onze redactie
7 november 2023

Op woensdag 8 november van 20.00 - 21.00 uur is in de Mariënburgkapel te Nijmegen een lezing over Wilhelmina van Pruisen bij te wonen. Historicus Maarten-Jan Dongelmans houdt een boekpresentatie over zijn biografie Oranjeprinses op drift, Wilhelmina van Pruisen en de Nederlanders. Het is een bijzondere geschiedenis waar Nijmegen en het Valkhof belangrijk in voorkomen. 

Patriotten en orangisten
Wilhelmina van Pruisen (1751-1820) is getrouwd met Willem V, de prins van Oranje. Zij is een belangrijke speler tijdens de Bataafse Opstand. De populariteit van het Huis van Oranje daalt in die periode tot een dieptepunt en de bevolking is verdeeld tussen patriotten en orangisten. De weerstand tegen de Oranjes is op een gegeven moment zo groot dat zij Den Haag verlaten. Wilhelmina en Willem wijken uit naar Nijmegen. Zij wonen dan een tijdje in de Valkhofburcht. Wilhelmina neemt nu de touwtjes in handen en wil terug naar Den Haag om orde op zaken te stellen. Zij wordt in 1787 bij Goejanverwellesluis tegengehouden. Wilhelmina schakelt vervolgens haar broer, de koning van Pruisen, in en de patriotten worden verdreven.

De Oranjes in Nijmegen
In de lezing worden antwoorden gegeven op de vragen: ‘Wie was Wilhelmina van Pruisen eigenlijk?’ en “Waarom was zij een sterke vrouw aan het hof?’ ‘Welke rol speelde Nijmegen aan het einde van de 18de eeuw?’ ‘Wat deed Wilhelmina van Pruisen een jaar lang in Nijmegen?’ en  ‘Welke betekenis had het verblijf van de Oranjes voor de stad en de burgers?’ Tijdens deze lezing zal de biografie die inmiddels haar tweede druk beleeft, te koop zijn.

Aanmelden
De lezing van Maarten-Jan Dongelmans begint op woensdag 8 november om 20.00 uur. De lezing duurt ongeveer 40 minuten. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De lezing is gratis voor de Vrienden van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Andere betalen 5 euro. Aanmelden kan via onze website: Lezing: De sterke vrouw van het (valk)hof - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Portret (1789) door Tischbein.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen