Prinses Laurentien neemt eerste uitgave van 'Het recht op een stem' in ontvangst

Van onze redactie
6 november 2023

Op maandag 4 december gaan volwassenen en kinderen in een talkshow met elkaar in gesprek over kinderrechten en met name het recht op participatie, onder leiding van initiatiefnemer Lars Westra (16 jaar).

De aanleiding is het uitkomen van zijn boek ‘Het recht op een stem’, waarin hij volwassenen ervan probeert te overtuigen meer naar kinderen te luisteren. Tijdens deze avond wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Laurentien van Oranje-Nassau.

In veertig artikelen staat in de wet vastgelegd welke rechten kinderen hebben. Een aantal van deze rechten zijn in de afgelopen jaren onder druk komen te staan, zoals het recht om bij de eigen ouders te blijven, het recht op gezondheidszorg en volgens veel kinderen ook het recht om gehoord te worden. Met name in de politiek. 

Kinderen kijken en denken anders
De enthousiaste, slimme en zeer maatschappelijk betrokken Lars Westra heeft een duidelijk visie op kinderrechten. Hij is de nieuwe vicevoorzitter van het Kinderrechtencollectief en in zijn podcasts gaat hij in gesprek met politieke leiders zoals Lisa Westerveld over de participatie en kinderrechten in de politiek. “Op mijn negende ben ik begonnen met een bedrijfje waarin ik mezelf liet inhuren door volwassenen om door de ogen van kinderen naar projecten te kijken. Kinderen kijken en denken nu eenmaal anders, maar weinig volwassenen lijken daar rekening mee te houden.”

Experts, inspiratie, voordracht en kunst
Tijdens de talkshow gaat Lars in gesprek met de medeschrijvers van zijn boek: Tako Rietveld (kindercorrespondent), Ton Liefaard (hoogleraar kinderrechten Universiteit van Leiden), Lou-Anne Aidam 17 jaar (UNICEF jongerenpanel) en Brigitte Boswinkel (coördinator Kinderrechtencollectief). Ze bespreken het recht op participatie en waarom dat nog weinig gebeurt. Kunnen kinderen problemen oplossen waar volwassenen al decennia tegenaan lopen? Verwacht vooral veel inspiratie, voordrachten, kunst en meer.

Het boek
Alle kennis en ervaringen die Lars Westra heeft opgedaan heeft hij, samen met de kennis en kunde van de medeschrijvers, gebundeld in het boek ‘Het recht op een stem’. Het boek is na de talkshow tijdelijk te koop in LUX en is ook beschikbaar in boekhandels. Laurentien van Oranje-Nassau zal het eerste exemplaar van ‘Het Recht op een Stem’ overhandigd krijgen. Met haar stichting ‘Number Five Foundation’ zet ze zich in voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire en jarenlang stimuleerde ze met haar ‘Missing Chapter Foundation’ de dialoog tussen kinderen en beleidsmakers.

Praktisch
Het programma vindt plaats op maandag 4 december om 20.00 uur in LUX. Gratis kaarten zijn te reserveren via de website van Lux


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen