Kristallnachtherdenking 9 november in het Vrijheidsmuseum

Van onze redactie
31 oktober 2023

Het Vrijheidsmuseum staat op deze avond stil bij de gruwelijkheden die in Duitsland plaatsvonden in de nacht van 9 op 10 november 1938. Het was een massale, door de nationaalsocialisten georganiseerde actie: in één nacht werden 1400 synagogen verwoest, duizenden joodse woningen en winkels geplunderd en vernield, honderden joden vermoord en 30.000 joden door de SS afgevoerd naar concentratiekampen.

Sommige historici zien de Kristallnacht als hét startpunt van de Holocaust. Anderen beweren dat de wereld op z’n minst toen al had kunnen concluderen dat het nazi-Duitsland ernst was met de Jodenvervolging.

Frits Barend
Dit jaar is Frits Barend de hoofdgast en spreker in het Vrijheidsmuseum. Hij werd in 1947 geboren in een Joods gezin en is bekend als journalist, televisie- en radiopresentator, columnist en uitgever. Zeer recent is hij door de Argentijnse regering, de senaat en voetbalclub River Plate onderscheiden vanwege zijn werk als Nederlandse journalist tijdens het WK van 1978 in Argentinië. Voor de moed die hij toonde om de misdaden van het regime van Jorge Videla bloot te leggen. Hij gaf de Dwaze Moeders een stem.

Op 9 november vertelt Frits Barend het verhaal van hem zelf en zijn familie tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Na een inleiding en welkom door directeur en historicus Wiel Lenders, zal Frits Barend onder meer ingaan op zijn jeugd, sport in de oorlog, het vrije denken, de onderduik, het verzet, razzia’s, Auschwitz, Yad Vashem, het spreken over de oorlog en zijn verbondenheid met het verleden.

Het verhaal van Frits Barend zal op deze avond worden afgewisseld met enkele betekenisvolle muzikale intermezzo’s van violiste Anneke Frankenberg en uiteraard met vragen vanuit de zaal. Halverwege is er een pauze en na afloop een mogelijkheid tot ontmoeting in het museumcafé.

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR GroesbeekWebsite: www.vrijheidsmuseum.nl

Datum: 9 november 2023
Aanvang programma: 19:30 uur (19:00 uur inloop met koffie/thee) Einde: 21:30 uur
Entree: vrije toegang
Aanmelding: verplicht (tot uiterlijk 8 november)
Informatie: 024-3974404 of per mail naar welkom@vrijheidsmuseum.nl

Foto: De tijdens Kristallnacht vernielde Ohel Jakob Synagoge in München (Copyright: Public Domain).


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024