Nijmegen voorbereid op weer van de toekomst

Van onze redactie
31 oktober 2023

In Nijmegen merken en zien we de gevolgen van klimaatverandering. Van wateroverlast door hevige regenbuien tot hitteoverlast in stenige wijken en droog gras in de stadsparken.

Hoe de gemeente Nijmegen hiermee omgaat en welke concrete acties zij gaat uitvoeren, samen met anderen, om Nijmegen bestand te maken tegen toekomstige weersextremen staat in de klimaatadaptatiestrategie. Deze heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag vastgesteld. Lees hier alles erover (pdf).

Cilia Daemen, wethouder Klimaatadaptatie en Stadsvergroening: “Willen we Nijmegen leefbaar, gezond en veilig houden, is deze aanpak nodig om ons voor te bereiden op het weer van de toekomst. Hier hebben we als gemeente een rol, net als inwoners en ondernemers. Zij lieten al zien hier graag aan mee te helpen. Bijvoorbeeld door tegels te wippen en groen te planten in de tuin of een groen dak aan te leggen op een bedrijfspand.”

10 prioritaire gebieden vanwege meeste overlast
Nijmegen wil in 2035 klimaatbestendig zijn. Hierbij richt de gemeente zich vooral op 10 prioritaire gebieden. Dit zijn locaties waar de risico’s op wateroverlast, verdroging en hittestress (lichamelijk klachten door hoge temperatuur) het grootste zijn. Dit zijn: Nijmegen-Oost (waaronder Hengstdal en Berg en Dalseweg), het centrum en stationsgebied, omgeving Groenestraat, weg door Jonkerbos, viaduct bij het Takenhofplein, Bottendaal, de Biezen en Wolfskuil, het Willemskwartiers en Landbouwbuurt, Neerbosch Oost en de Haterse Hei.

Uitvoeringsagenda 2023-2026
In de uitvoeringsagenda staan de 10 belangrijkste actiepunten waar de gemeente zich in de periode 2023-2026 op richt. Daar vallen fysieke maatregelen onder, acties om bewustheid te vergroten, acties om klimaatadaptief gedrag te stimuleren bij de overheid en inwoners en het bevorderen van een betere samenwerking met partners in de stad. Denk aan het vergroenen van de binnenstad, het vergroenen van het Castellaplein, het Dukaatplein en het Dorpsplein in Lent zodat koelteplekken dichterbij zijn, het opstellen en uitvoeren van een plan tegen wateroverlast in Nijmegen-Oost en het klimaatadaptief maken van grootstedelijke ontwikkelingen zoals Winkelsteeg en Stationsgebied.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen