Basteicafé: Verborgen vensters op Nijmegen

Van onze redactie
28 oktober 2023

Op 17 april 1942, midden in de oorlog, werd de nieuwe vleugel van het Nijmeegse stadhuis geopend. Het hoogtepunt zijn de tien gebrandschilderde ramen, gemaakt door de Nijmeegse kunstenaar Joan Collette. Na 1978 verdwijnen deze prachtige werken echter in de krochten van het stadhuis. Tijdens het Basteicafé op donderdag 9 november wordt dit unieke erfgoed weer in de schijnwerpers gezet.

Jo Berden en Diederik Schönau, stadsgidsen van het Gilde, publiceerden eerder over de kunstige ramen en laten het publiek graag meegenieten van dit bijzondere werk. De sprekers hopen dat de vensters in boekvorm alsnog de aandacht van het publiek zullen krijgen. Fotograaf Hans den Hertog heeft daartoe alle vensters vastgelegd.

De Canon van Collette
In 1939 werd na een lange discussie in de Nijmeegse gemeenteraad besloten de uitbreiding van het stadhuis te realiseren aan de Lange Nieuwstraat. Een burgerinitiatief werd geboren om gebrandschilderde ramen voor de nieuwe raadszaal aan te bieden aan het stadsbestuur. De Nijmeegse kunstenaar Joan Collette nam de opdracht aan en vervaardigde tien monumentale ramen. De ramen bestaan uit zestig vensters met voorstellingen uit de Nijmeegse geschiedenis en vormen daarmee de oudste canon van Nijmegen. Dit geschenk van de burgerij verdween helaas voor het publiek nadat in 1978 het stadhuis deels werd gesloopt en uitgebreid. De vensters, die op eigen wijze het verhaal van Nijmegen vertellen, zijn nu verstopt opgesteld in het niet-publieke deel van het stadhuis. Deze avond zet het Basteicafé de spotlight op dit prachtige canon van het Nijmeegs erfgoed.

Donderdag 9 november
Tijd: 20.00 - 22.30 uur.
Kosten: € 7,50.
Aanmelden: Schrijf je van tevoren in via www.debastei.nl/basteicafe39. Let op: het aantal toegangsplaatsen is beperkt!  

Museum De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via het entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 - 3297070. Voor meer informatie: www.debastei.nl.  


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024