Geschiedeniscafé over het alledaags leven in Nijmegen 1900-1940

Van onze redactie
27 oktober 2023

Op vrijdag 10 november 2023 van 16.00 tot 18.00 uur is er weer een Geschiedeniscafé bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel.

Onder het genot van koffie, thee en een ander drankje kun je dan weer luisteren naar verhalen over de Nijmeegse geschiedenis. De entree is 5 euro; Huisvrienden hebben gratis toegang. Aanmelden is mogelijk via de website: Geschiedeniscafé: Alledaags Nimweguh en Radboud Erfgoed - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 

Sociale ongelijkheid
Geschiedenisstudent Sjoerd Boonstra vertelt over zijn bachelorwerkstuk getiteld Alledaags Nimweguh. Na het slopen van de stadsmuren leek een periode van vooruitgang aan gebroken voor Nijmegen. De vooruitgang gold niet voor iedereen. Buiten de muren verschenen stadsvilla’s, terwijl binnen de stadsmuren in de benedenstad de situatie sneller dan voorheen verslechterde. Het onderzoek van Sjoerd richt zich op de toen nieuwe sociale contrasten in de stad. Centraal staan de verschillen die onzichtbaar en zichtbaar waren in het leven van alledag op straat: de openbare ruimte waarin rijk en arm elkaar tegenkwam.

En verder in het café
Eefje Rodenburg, curator van Radboud Erfgoed vertelt in het café over een recente aanwinst van de universitaire collectie. Nadine Robertus van Stichting Avera, Aw i Mañan verzorgt de column dit keer. Pieter Geijsberts zorgt als vanouds voor de muzikale omlijsting.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen