27 oktober: Nationale Excuses voor Beeldenstorm in Stevenskerk

Van onze redactie
23 oktober 2023

Op 27 oktober biedt cabaretier, presentator en schrijver Thomas van Luyn de Nationale Excuses aan voor de Beeldenstorm. In onze eigen Stevenskerk. 

Er waren terechte excuses voor de slavernij. Voor de ‘politionele acties’ in Indonesië, na de Tweede Wereldoorlog. En nu is het tijd voor een verontschuldiging voor de Beeldenstorm in 1566; toen de protestanten de Lage Landen door trokken om de katholieke kerken te strippen. Thomas van Luyn komt naar Nijmegen om spijt te betuigen.

In de zestiende eeuw werd de prachtige Stevenskerk vernield, geplunderd, leeggeroofd en witgekalkt. Het levenswerk van talloze kunstenaars is daarbij verloren gegaan, waaronder waarschijnlijk werk van de grootste kunstenaars die de lage landen rijk waren: de beroemde familie Maelwael-Van Lymborch. Waarschijnlijk. We zullen het nooit weten. We leven in een tijd van terechte excuses voor ons slavernijverleden en voor onze daden in Indonesië. Tijd om ook de wonden bij katholiek Nederland te helen. Als nazaat van de protestantse daders neemt Thomas van Luyn het voortouw.

Aanmelden en ondersteunen
De Stevenskerk, het Gebroeders van Lymborch Huis, Ongekend Nijmegen én Thomas van Luyn hopen dat u bij deze historische gebeurtenis aanwezig kunt zijn. Dit evenement is gratis te bezoeken. Als u de excuses wilt ondersteunen, kunt u dat doen door een aflaat te kopen. Die wordt persoonlijk door Thomas van Luyn uitgegeven en door hem ter beschikking gesteld aan de Stevenskerk en het Gebroeders van Lymborch Huis. Zo steunt u het behoud en het beheer van erfgoed in Nijmegen.

27 oktober 2023, 20.30 - 22.00 uur; inloop vanaf 20.00 uur
Uw aflaat voor de avond kunt u kopen via de link hieronder.
Koop uw aflaat


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024