Expositie: hoe computerchips ons alledaagse leven veranderden

Van onze redactie
22 oktober 2023

Op vrijdag 3 november om 16.00 uur opent de expositie Pluralities of Scale bij Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Marienburgkapel in Nijmegen. Pluralities of Scale gaat over de ontwikkeling van computerchips van het prille begin naar nu.

Het is de eerste tentoonstelling waar historische objecten uit het archief van Stichting Link naast interpretaties van hedendaagse kunstenaars over computerchips worden gepresenteerd. De toegang is gratis en de kapel is rolstoelvriendelijk ingericht. De expositie is te zien tot 10 december 2023.

Fundament van het digitale tijdperk
Op vrijwel elke denkbare schaal is de ontwikkeling van de semi-conductorindustrie (halfgeleiders), en daarmee de computerchip, het absolute fundament geweest voor het digitale tijdperk van de 21e eeuw. Veel van deze technologieën zijn in Nijmegen sinds de jaren vijftig door Philips/NXP ontwikkeld.

Chips in kunst verbeeld
De huidige mobiele telefoons, maar ook de overheidsdiensten, laptops, ov-chipkaarten, zelfrijdende auto’s, het bankensysteem, het internet en hedendaagse ruimtevaart: ze zijn allemaal geheel of gedeeltelijk afhankelijk van één gemene deler: de computerchip. In de expositie worden de verschillende schaalgroottes van de computerchip getoond, van groot naar klein. Kunstenaars Bram de Groot, Soyun Park, Alina Lupu, Michelle Feelders, Oscar van Leest en Benjamin Earl ieder op hun eigen manier in hun werk zien welke plaats chips in ons dagelijks leven innemen.

Stichting Link
Stichting Link is een samenwerking tussen NXP semiconductors en de afdeling Design Art Technology (DAT) van kunstacademie ArtEZ Arnhem. De stichting is in het leven geroepen om een nieuw en beter begrip te kweken over de wereldwijde impact van het nationaal cultureel-technologisch erfgoed. Want dat is hoe die computerchips wel mogen worden genoemd.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen