Euregionale scholenwedstrijd in teken van democratie: doe ook mee!

Van onze redactie | Foto: Axel Breuer
17 oktober 2023

Wat betekent democratie precies? Waarom is het zo belangrijk dat we deze verdedigen? En hoe kan de democratie van morgen eruitzien? Over deze en andere vragen mogen de deelnemers van de vijfde editie van de Euregionale scholenwedstrijd zich de komende maanden gaan buigen.

De Euregio Rijn-Waal nodigt Nederlandse en Duitse scholieren uit om aan de grensoverstijgende wedstrijd deel te nemen en voor eind maart 2024 een creatieve bijdrage in te sturen.

Tot en met 30 oktober kunnen middelbare scholen uit de Euregio Rijn-Waal (van Druten tot de Achterhoek en van Apeldoorn tot het Land van Cuijk) en aangrenzende gemeentes zich aanmelden. Hun inzet zal worden beloond tijdens een feestelijke prijsuitreiking, waarbij mooie prijzen te winnen zijn.

2023 is het Thorbeckejaar: op 3 november 2023 is het namelijk 175 jaar geleden dat de door Thorbecke ontworpen Grondwet officieel werd afgekondigd. Zijn belangrijkste wijzigingen: niet de Koning, maar ministers zijn verantwoordelijk voor het beleid van de regering en de Tweede Kamer wordt direct verkozen en mag wetten aanpassen. Hiermee legde hij de grondsteen voor de huidige parlementaire democratie in Nederland. Ook de Euregio Rijn-Waal besteedt dit jaar extra aandacht aan dit thema door democratie als onderwerp voor de vijfde editie van de Euregionale scholenwedstrijd te kiezen. “De scholieren houden zich op school ook al bezig met democratie. Bij de scholenwedstrijd willen we ze de kans geven om het onderwerp vanuit een andere invalshoek te bekijken en met Duitse scholieren in contact te komen”, vertelt Heidi de Ruiter van de Euregio Rijn-Waal.

Na de aanmelding, nog mogelijk tot en met 30 oktober, organiseert de Euregio Rijn-Waal in Nijmegen een workshop voor alle deelnemende scholieren. Hierbij wordt de basis voor de wedstrijdinzendingen gelegd. Vertegenwoordigers van het Duitsland Instituut Amsterdam en van het CIVIC-Institut für internationale Bildung gaan met de deelnemers in gesprek over democratie en de politieke stelsels van Nederland, Duitsland en de Europese Unie.

Mooie prijzen
Vervolgens gaat het erom om voor de deadline eind maart 2024 toekomstscenario’s voor de ideale samenleving te ontwikkelen. De groepen en klassen met de beste ideeën zullen tijdens de afsluitende bijeenkomst in april 2024 worden onderscheiden en met mooie prijzen worden beloond. “De creativiteit van de scholieren kent daarbij geen grenzen”, aldus De Ruiter. “Een korte film, songtekst, spel, social media story of iets totaal anders: we kijken uit naar alle originele en verrassende inzendingen.”

Meer informatie over de aanmelding, voorwaarden, workshops en beoordelingscriteria is te vinden op https://www.euregio.org/scholenwedstrijd/


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024