Workshop associatief schrijven in het Marikenhuis

Van onze redactie
13 oktober 2023

Dinsdag 24 oktober van 13.00 – 15.00 uur kun je deelnemen aan de workshop Associatief schrijven in het Marikenhuis, centrum voor leven met en na kanker.

Er liggen duizenden gedachten en herinneringen in een mens die hij niet kent of denkt vergeten te zijn, tot hij de pen ter hand neemt en begint te schrijven.
In deze workshop maak je kennis met associatief schrijven. Dit is schrijven aan de hand van herinneringen, belevingen en situaties die vervolgens weer allerlei associaties oproepen. Door de ene herinnering te beschrijven, dient zich de volgende vaak weer aan. De bron waaruit onze herinneringen opwellen is onuitputtelijk en alleen jij hebt daar het unieke patent op. Het gaat om de taal van het hart. Ieder mens draagt een schat aan herinneringen met zich mee. Ze vormen de bouwstenen van ons levensverhaal en onthullen wie we zijn en wat we doen.

Om associatief te schrijven hoef je geen taalexpert te zijn of hoogbegaafd in de Nederlandse taal. Het is een manier van schrijven die voor iedereen te behappen is. Alles wat je schrijft is goed. Niemand mag er een waardeoordeel over uitspreken. Het is jouw waarheid.
‚ÄčAssociatief schrijven is geen oeverloze manier van schrijven. Structuur en schrijfvormen zijn onontbeerlijk om associatief te kunnen schrijven. Ze bieden een kader aan waarbinnen je eigen verhaal geschreven kan worden, zonder erin te verdwalen.

Associatief schrijven kun je aan de hand van (levens) thema’s/ onderwerpen. Het kan de basis vormen voor jouw levensverhaal, een herinneringsboek of gewoon een boekje: “ Overpeinzingen en bespiegelingen over mijn leven.” Je geeft er zelf de vorm aan geeft die bij je past. Associatief schrijven kan ook binnen een breder perspectief, waarbij je je creativiteit aanwakkert. Bijvoorbeeld het afmaken van open zinnen, spreuken en filosofische uitspraken. Het schrijven aan de hand van foto’s, voorwerpen, ansichtkaarten etc. Niets is ondenkbaar.

Laat je verrassen in deze workshop! 

Ga voor meer informatie en aanmelding naar Agenda (marikenhuis.nl).
Voor deze activiteit wordt een bijdrage gevraagd van € 2,50.

Open inloop
Naast alle activiteiten staat de deur van het Marikenhuis voor je open van maandag tot en met donderdag van 13.00 – 16.00 uur. Heb je behoefte aan een luisterend oor, wil je de sfeer proeven of ben je benieuwd wat we allemaal bieden? Kom gerust langs voor een kop koffie of thee. Je bent welkom.

Het Marikenhuis vind je op de Slotemaker de Bruïneweg 163, Nijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen