Lezing over omstreden gebruik van LSD bij neurologische patiënten

Van onze redactie
9 oktober 2023

Op zondag 26 oktober van 19.00 tot 21.00 uur vindt in het Huis van de Geschiedenis in de Mariënburgkapel 26 in Nijmegen een lezing plaats door Jan Bastiaans. Jan is verbonden aan de medisch-historische club Daniel de Moulin. In het verleden werden neurologische patiënten niet zelden behandeld met psychedelica, een behandeling die nu te boek staat als omstreden.

Aanmelden voor de lezing kan via kleiohistoria@markbeumer.eu. De lezing kost 5 euro, ook voor Huisvrienden. De betaling gaat in contanten aan de deur, pinnen is niet mogelijk.

KZ-syndroom
In de jaren zestig werd duidelijk dat concentratiekampoverlevenden psychische klachten ontwikkelden: het concentratiekamp- of KZ-syndroom. De behandelmethode hield onder meer het omstreden gebruik van psychedelica in, waarvan LSD het bekendst en beruchtst was. De befaamdste protagonist ervan, de Leidse hoogleraar Jan Bastiaans, groeide uit tot een media-persoonlijkheid. Aanvankelijk was de diagnose gereserveerd voor overlevenden van de Duitse kampen. Daar kwamen in de loop der jaren verzetsmensen, militairen met verwerkingsproblemen, slachtoffers van gijzelingen, overlevenden van de Japanse kampen en tweede generatiekinderen, ook van NSB’ers, bij.

PTSS
Een eerste schatting van een paar duizend patiënten groeide hierdoor tot 200.000 uit. De documentaire Begrijpt u nu waarom ik huil… (1969), de discussie over de Drie van Breda, de opening van Centrum ’45 (1972), de Molukse gijzelingen (1975/1977) en de tv-serie Holocaust (1979) leidden tot uitvoerige berichtgeving wat eveneens aan de uitdijing bijdroeg. Slachtoffer of dader, kampoverlevende of getuige van een auto-ongeluk: het deed er niet meer toe. De term KZ-syndroom verdween. De alles overkoepelende, en daarmee belangrijke verschillen wegpoetsende, posttraumatische stressstoornis (PTSS) werd geboren.


Dit bericht delen:

Advertenties