Aangepast artikel 1 van de grondwet nu ook in de Stadswinkel

Van onze redactie
6 oktober 2023

Wethouder Welzijn, Gezondheid en Inclusie Cilia Daemen onthulde gisteren de aangepaste tekst van artikel 1 van de Grondwet in de Stadswinkel. Seksuele gerichtheid en handicap zijn toegevoegd als discriminatiegronden. Eerder dit jaar, op 17 februari, werd de tekst van Artikel 1 van de Grondwet uitgebreid.

Belangrijke wijziging in de grondwet
Met het maken van een groepsfoto onthulden de genodigden uit dit Nijmeegse netwerk samen met de wethouder de aangepaste tekst:

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Nijmegen: een stad voor iedereen
De gemeente Nijmegen vindt het belangrijk dat Nijmegen een stad voor iedereen is. Dit betekent ook dat de gemeente heel duidelijk wil maken dat in Nijmegen geen plaats is voor discriminatie of uitsluiting. De tekst van artikel 1 van de Grondwet is hierbij het uitgangspunt: iedere inwoner van Nijmegen wordt in gelijke gevallen gelijk behandeld. De gemeente Nijmegen vindt het belangrijk dat inwoners weten dat de gemeente hiervoor staat en achter inwoners staat; wie je ook bent en wat je achtergrond ook is. Daarom hangt deze tekst duidelijk zichtbaar in de Stadswinkel. De plek waar alle inwoners van Nijmegen in contact komen met de gemeente, bijvoorbeeld als ze een nieuw identiteitsbewijs komen ophalen.

Week van de toegankelijkheid
De onthulling van de aangepaste tekst vindt plaats in de Week van de Toegankelijkheid. In deze week is er in het hele land aandacht voor toegankelijkheid. Toegankelijkheid betekent dat iedereen, óók mensen met een beperking, volwaardig en op voet van gelijkheid kan deelnemen aan de samenleving.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen