Foto's: Abdelkader Benali schrijft boek in opdracht van de gemeente Nijmegen

Tekst: Karel Hermsen | Foto's: Ger Neijenhuyzen
5 oktober 2023

Op 5 oktober ondertekende schrijver Abdelkader Benali het contract met de gemeente Nijmegen voor het schrijven van een boek over Nijmegen. Medeondertekenaars waren burgemeester Bruls namens de gemeente en Esther Hendriks namens uitgeverij De Arbeiderspers.

Bruls: `Het geven van dit soort vrije opdrachten over Nijmegen aan schrijvers en poëten helpt om Nijmegen nog meer op de literaire kaart van Nederland te zetten. Er is een groot aanbod aan schrijvers die zo`n opdracht willen krijgen, maar we komen niet lichtzinnig tot de keuze van een auteur. We laten ons adviseren door deskundigen, bijvoorbeeld door medewerkers van Boekhandel Dekker v.d. Vegt en van de Openbare Bibliotheek.`

Abdelkader Benali is de zesde auteur in dit rijtje van uitverkorenen. A.F. Th. van der Heijden, Jaap Robben, Thomas Verbogt, Tessa de Loo en Annemarie Haverkamp gingen hem voor.

Elke auteur ontvangt een bedrag van 30.000 euro, maar heeft verder alle creatieve vrijheid. Nijmegen moet wel een duidelijke plaats in het boek krijgen.

Benali heeft wel wat met Nijmegen: '27 jaar geleden, net na het verschijnen van mijn debuutroman, werd ik uitgenodigd door cultureel centrum 042 voor een avond rond auteur Salman Rushdie.

Het was de eerste keer dat ik werd aangekondigd als literair auteur en voelde mij als zodanig ook de eerste keer echt welkom en begrepen. Nijmegen is voor mij de plaats waar men altijd open staat voor nieuwe dingen. De omgang met nieuwe mensen is hier erg prettig. Vriendschap komt in Nijmegen van onderaf, gesprekken worden hier anders en dieper gevoerd dan in de Randstad. De Europese dialoog over nieuwkomers zou in Nijmegen gevoerd moeten worden, omdat je hier mag zijn wie je bent.'

Benali is als marathonloper ook een ambassadeur voor de Zevenheuvelenloop. Hij liep verschillende keren mee en door zijn trainingsrondjes raakte hij verliefd op het Nijmeegse heuvellandschap. In 2013 schreef hij 'artist in residence' in het Besiendershuis het jubileumboek voor de dertigste editie van het loopevenement: 'De 7 van Nijmegen'.

De inhoud van zijn nieuwe boek staat nog niet helemaal vast, 'maar de trein is al onderweg. Ik wil het verhaal van nieuwkomers vertellen vanuit hun leven zelf en dit thema wordt zeker gevoed door mijn Nijmeegse ervaringen. Misschien wel iets over de wereldberoemde zangeres Nina Simone die in 1988 een tijdje in hotel Belvoir heeft gewoond.'

Naar verwachting zal het boek volgend najaar verschijnen.

 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen