'Nijmeegs Jantien' kraakt pand voor daklozeninloop ‘De Steeg’

Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
5 oktober 2023

NieuwsUitNijmegen ontving dit bericht: "Wij, Nijmeegs Jantien, onthullen vandaag onze nieuwe pand aan de Burchtstraat 25-27."

"Waar eerdere kraakacties voornamelijk gericht waren op het creëren van woonruimte en het aantonen van leegstand in de hoop dat Gemeente Nijmegen het beleid zou aanpassen, is deze actie tweeledig: in dit pand gaan we ook een daklozeninloop met als naam ‘De Steeg’ herbergen.

Het pand dat we hiervoor in bruikleen nemen is in beheer van ASR Dutch Prime Retail en staat sinds februari 2022 leeg, na het vertrek van schoenenwinkel Van Dalen. Het is een groot pand met meerdere verdiepingen in het midden van de stad. Deze actie is in samenwerking met andere partijen, waaronder straatmensen. Zij verzonnen de naam van de inloop, hielpen mee met de voorbereidingen en gaan zelf aan de slag met zelfbedachte projecten binnen de inloop.

Met ‘De Steeg’ geven we straatmensen hun bestaansrecht terug. Het wordt een plek waar ze tot rust kunnen komen, waar ze niet steeds achterom hoeven te kijken of er niet weer handhaving of politie aankomt, waar ze hun verhalen mogen delen en fijne herinneringen kunnen maken.

Gemeente Nijmegen verzaakt het om meer opvangplekken te realiseren. En zolang de gemeente dit probleem niet serieus neemt, de straatmensen niet als mensen zien en ongezonde vicieuze cirkels in stand houden, gaan wij door. Wij zien het als onze maatschappelijk plicht om in ons Nijmegen veilige bakens te maken voor zij die buiten de boot vallen, een kleine portemonnee hebben, of op doorreis zijn.

Tot op de dag vandaag hebben wij niets meer gehoord over de moties om leegstand te beboeten en de ondersteunende gemeentelijke bemiddelingsrol tussen krakers en woningeigenaren. De woon- en GGZ-crisis zijn langdurige crises waar de waarde van geld nog steeds relevanter is dan het individu. Wij zijn er klaar mee, maar onze adem is lang. 

Kraken gaat door. Straatmensen bestaan. Wen er maar aan."


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024