Indische Literaire Salon Nijmegen: 'Slavernij in de Oost'

Van onze redactie
5 oktober 2023

Slavernij in de Oost
Na een lange zomerstop is de Indische Literaire Salon Nijmegen weer: "In dit herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden, kunnen we natuurlijk niet om onze kolonie Nederlands-Indië heen. Te gast in de komende salon is dan ook Tom van der Geugten. De titel van zijn presentatie (met beelden) is ‘Het Nederlandse slavernijverleden in de Oost’. Hij werkte mee aan de recente publicatie Staat en Slavernij.

Historicus Tom van der Geugten (Bandung, 1952) was docent in het voortgezet en hoger onderwijs en is gespecialiseerd in de geschiedenis van Indonesië en Indische Nederlanders. Aan de Vrije Universiteit Amsterdam verzorgt hij nog de HOVO-cursussen 'Indonesië en Nederland' en 'Het Indonesische beeld van het verleden'. Als educatief auteur werkte hij mee aan schoolboeken zoals Geschiedeniswerkplaats. Ook verzorgde hij publicaties over de aandacht in schoolboeken voor het koloniale verleden, zoals het hoofdstuk 'Het slavernijverleden in het Nederlandse onderwijs' in het onlangs verschenen boek Staat en slavernij. Het Nederlandse slavernijverleden en zijn doorwerking.

Na de pauze doet Peter van Riel kort verslag van zijn bezoek aan de VS in het kader van de Indische Podcast en vertonen we de documentaire The Amerindo Dream van Boudie Rijksschroef."

Zondag 29 oktober
Oud Burgeren Gasthuis (OBG)
Aanvang 13:00 uur, einde 16:00 uur
Entree: 7 euro (graag contant)
Opgave 
steunpuntnijmegen@pelita.nl


Dit bericht delen:

Advertenties