Basteicafé: Twee Nijmeegse iconen

Van onze redactie | Illustratie: Kees Moerbeek
26 september 2023

Op donderdag 12 oktober start De Bastei weer met een nieuw seizoen van maandelijkse Basteicafés  Deze avond is het Basteicafé gewijd aan de twee meest in het oog springende Nijmeegse historische iconen: de Nicolaaskapel en de Stevenskerk. Laat je deze avond verrassen door bijzondere verhalen, artistieke beelden en unieke films.

De bouwgeschiedenis van de Nicolaaskapel is door de jaren heen doordrenkt met vele veronderstellingen en spannende theorieën. Tot in de 18e eeuw heerste de overtuiging dat de kapel is ontstaan bij de stichting van Nijmegen door Julius Caesar. Aan de hand van de jongste literatuur en onderzoekingen proberen we in de goede richting te komen van wat dit gebouw vanaf het begin af aan is overkomen.

Hoe mooi de Stevenskerk nu ook is, vóór 1591 zag het interieur er heel anders uit. De bouwgeschiedenis legt de basis om de kerk beter te leren begrijpen. Vervolgens komt aan de orde wat we nog over het interieur weten vóór de verovering van Nijmegen door de protestantse Prins Maurits in 1591, waarna de Stevenskerk werd leeggehaald. Stichting Vlegel heeft onderzoek gedaan naar wat bekend is over de Stevenskerk vóór 1591.

Voor dit Basteicafé hebben Charles van Doornewaard, Hubert Hendriks en Kees Moerbeek onderzoek verricht en de inzichten vertaald naar een artistieke interpretatie. Hubert Hendriks zal deze avond het woord voeren. Hij vertelt niet alleen, maar komt ook met veel verrassend, nieuw en verhelderend beeldmateriaal, waaronder een special over het praalgraf van Catharina van Bourbon.

De presentatie is in handen van Eric Brouwer. De sfeervolle muzikale omlijsting door de huis-dj’s Jan-Willem Koolen en Maarten van de Ven plus de catering van de Lindenberg maken deze avond compleet.

Tijd: 20.00 - 22.30 uur.
Kosten: € 7,50. Gratis toegang op vertoon van Museumkaart of Vriendenloterij VIP-kaart.
Aanmelden: Schrijf je van tevoren in via www.debastei.nl/basteicafe38. Let op: het aantal toegangsplaatsen is beperkt!  

Museum De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via het entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 - 3297070. Voor meer informatie: www.debastei.nl.  


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen