Pijpenkappuh! Samen regenpijpen afkoppelen

Van onze redactie | Fotograaf: David van Haren
25 september 2023

Het team van de actie Pijpenkappuh komt graag in 2023 ook jouw regenpijp afkoppelen van het riool: "Dat doen we op de speciale doedag op vrijdag 3 november.

De mensen van Lentekracht komen op deze doedag in actie en voor je het weet vang je het regenwater op in een regenton of stroomt het je tuin in in plaats van het riool. Hoe mooi en waterefficiënt is dat?

MEEDOEN?
MELD JE DAN METEEN AAN VÓÓR 15 OKTOBER!

Voordat het echte afkoppelen gebeurt controleert het team eerst of dit mogelijk is met jouw regenpijp. Als je afkoppelt moet het regenwater natuurlijk wel ergens naar toe kunnen stromen. "Bij het aanmelden stellen we daarom meteen al een aantal vragen zodat we de situatie al goed kunnen inschatten."

Klik hier voor veelgestelde vragen en antwoorden over regenpijp afkoppelen en de doedagen Pijpenkappuh.

Waarom afkoppelen?
Om wateroverlast te voorkomen. We hebben vaker te maken met flinke hoosbuien. Het regenwater komt grotendeels in het riool terecht. Daardoor kan het riool overbelast raken met als gevolg: straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Daar kunnen we dus met elkaar wat aan doen: de regenpijpen afkoppelen van het riool!

Kan dat zomaar, afkoppelen?
Ja, dat kan in bijna alle gevallen. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Zo moet het regenwater de ruimte krijgen om de grond in te zakken. Dus je tuin moet voldoende groen zijn om het water op te nemen.

  • Heb je samen met je buren een regenpijp dan moet je even overleggen met hen.

  • Als je je aanmeldt voor deze actie volgt een zogenaamde 'technische check' om te kijken of de regenpijp kan worden afgekoppeld.

Aanmelden en voorwaarden

  • Ben je een particulier huiseigenaar in Nijmegen? Dan kun je meedoen met deze actie.

  • Ben je huurder? Dan heb je schriftelijk goedkeuring nodig van de eigenaar of woningcorporatie. 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen