HOT presenteert Sweelinck - New jazz from the 17th century in Paduakerk

Van onze redactie
23 september 2023

‘Sweelinck - New jazz from the 17th century’ 

HOT - Het Orgel Trio - presenteert op 8 oktober het nieuwe album Sweelinck - New jazz from the seventeenth century in de Antonius van Paduakerk aan de Groesbeelseweg in Nijmegen. Het trio geeft daarin een hedendaagse kijk op de ‘Liedvariaties’ die Sweelinck 400 jaar geleden schreef voor orgel en clavecimbel. 

Naast doorkijkjes naar de originele composities, hebben de leden van HOT, Berry van Berkum (orgel), Dion Nijland (contrabas) en Steven Kamperman (klarinet), talloze bewerkingen en hercomposities gemaakt, waarmee ze Sweelinck naar de huidige tijd transporteren. 

Aanvang concert 15:00 uur
Toegang concert is € 12,50
Kaarten zijn aan de kassa verkrijgbaar

Na twee veelgeprezen producties waarin HOT het werk van jazzhelden Charlie Parker (Bird & Beyond) en Duke Ellington (Reflections of Duke) in een nieuw licht stelde, heeft de groep besloten om het deze keer over een heel andere boeg te gooien. Het resultaat is een hedendaagse kijk op een werk dat een belangrijk deel uitmaakt van de oudemuziekcanon voor orgel/clavecimbel: Sweelinck’s Liedvariaties. 

Jan-Pieterszoon Sweelinck was niet alleen al op vijftienjarige leeftijd organist van de Oude Kerk in Amsterdam, hij was ook een meer dan voortreffelijk improvisator. Dankzij de boekdrukkunst circuleerden er in zijn tijd voor het eerst bekende liederen uit heel Europa. Tijdens privéconcerten improviseerde Sweelinck daar lustig op los, en deze variaties kristalliseerden uiteindelijk uit tot een serie genoteerde werken. 

In de Liedvariaties luisteren we feitelijk naar zijn solo’s over de hits uit die tijd. En dat laatste lijkt qua procedé erg op de wijze waarop iemand als jazztrompettist Miles Davis in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw The Great American Songbook naar zijn hand zette. HOT gaat op een hedendaagse manier aan de slag met het materiaal. Daarbij zoekt het trio naar de verrassing, de frictie, de relevantie voor muziek van nu. Geen standaardafwisseling van thema’s en solo’s dus, maar hercomposities met de kennis van nu, waarin de klankmogelijkheden van het orgel, klarinet en contrabas volop benut worden. Met momenten waarin het oorspronkelijke materiaal doorklinkt, zoals in het emotionele Pavana Lacrimae, maar ook stukken waarin alleen de kenner van het oorspronkelijke materiaal de motieven terug zal horen. En daarnaast is er ook plek voor een aantal bewerkingen waarin Sweelinck’s vierhonderd jaar oude composities als ‘jazz uit de gouden decennia uit de vorige eeuw’ mogen klinken. Zo zou bijvoorbeeld Malle Sijmen op menig Blue Note plaat qua repertoire niet hebben misstaan.

De CD is door ZenneZ Records opgenomen in de Nicolaïkerk in Utrecht.

Trailer: Trailer HOT Sweelinck - New jazz from the 17th century - YouTube


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen