Veiligheid en regels rondom vuurwerk, wat moet je weten?

Van onze redactie
19 september 2023

Bij Heronfireworks staat jouw veiligheid centraa: "We informeren je graag over hoe je veilig met vuurwerk omgaat en welke wet- en regelgeving hiervoor geldt. Vuurwerk kan een magisch einde van het jaar betekenen, of dit nu positief of negatief uitvalt. Wij geven je enkele tips om je jaar op een veilige manier af te sluiten en geven meer uitleg over de wetten rondom deze feestartikelen."

Wat zijn de leeftijdsrichtlijnen voor vuurwerk in Nederland?
Er zijn leeftijdsrestricties voor het ontsteken van vuurwerk. In Nederland variëren deze van 12 tot 16 jaar, afhankelijk van het soort vuurwerk.

 • 12 jaar: op deze leeftijd mag je enkel fop- en schertsvuurwerk, categorie F1, ontsteken. Denk hierbij aan sterretjes.
 • 16 jaar: nu mag je consumentenvuurwerk, categorie F2 zoals fonteinen en grondspinners, afsteken.

Hoe herken je officieel goedgekeurd vuurwerk?
Er zijn enkele kenmerken op de verpakking waaraan je legaal vuurwerk kunt identificeren. Hieronder valt vuurwerk bedoeld voor consumenten. Op de verpakking moet staan:

 • De melding: 'Voor particulier gebruik';
 • Categorie-indicatie: F1 of F2. Artikelen met T of P zijn geen vuurwerk. Ze kunnen andere veiligheidseisen hebben en zijn niet bedoeld voor consumenten;
 • Leeftijds- en afstandsindicatie;
 • Gegevens over de producent;
 • Productiejaar;
 • Een afbeelding of beschrijving van de effecten na ontsteken.
 • Nederlandstalige gebruiksinstructies met veiligheidsdetails.

Tips voor het veilig ontsteken van vuurwerk:
Bereid je goed voor:
Gebruik een aansteeklont en draag een vuurwerkbril.
Bewaar je vuurwerk op een koele, droge plek, buiten kinderhandbereik.
Bestudeer vooraf de ontsteekinstructies.
Vermijd brandbare kleding, open laarzen of zakken en capuchons.

Let bij het ontsteken op:

 • Manipuleer niet met vuurwerk en open het nooit.
 • Houd minstens 8 meter afstand.
 • Stop geen vuurwerk in zakken.
 • Draag altijd je vuurwerkbril en gebruik een aansteeklont.

Over wet- en regelgeving:
Hoewel Duitsland soepelere regels hanteert rondom vuurwerk, garanderen we door onze Duitse inkoop hoogwaardige kwaliteit. Je vraagt je wellicht af: is dit allemaal toegestaan? Ja, zolang we maar de Nederlandse regels respecteren. Ons vuurwerk is CE-gecertificeerd, wat inhoudt dat het voldoet aan alle veiligheidseisen. Regelmatige kwaliteitschecks waarborgen de kwaliteit van onze producten. Elk product komt met Nederlandstalige instructies en veiligheidsinformatie. Dankzij jaren ervaring in pyrotechniek en gedegen kennis van Nederlandse regelgeving zijn wij dé aanbieder van topkwaliteit Duits vuurwerk in Europa.

Veel plezier!
Veiligheid is essentieel bij Heron Fireworks. We beseffen hoe bijzonder vuurwerk als jaarafsluiter is, maar benadrukken het belang van verantwoordelijkheid en veiligheid. Hierdoor bieden we diverse tips, van het respecteren van leeftijdsrestricties tot het veilig ontsteken van vuurwerk. We volgen Europese en specifiek Nederlandse regels nauwkeurig. We zijn trots op onze hoogwaardige producten en nodigen iedereen uit om aan het eind van het jaar bij ons in Duitsland vuurwerk te komen halen. Bezoek onze website voor meer informatie en we hopen je volgend jaar weer te zien!


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen