Lezing: 100 jaar universiteit in Nijmegen

Van onze redactie
16 september 2023

Op zondag 24 september houdt Jan Brabers een lezing bij het Huis van de Nijmeegse geschiedenis over 100 jaar Radboud Universiteit. Deze vindt plaats van 16.00 uur tot 17.00 uur in de Mariënburgkapel te Nijmegen.

Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De kosten bedragen 5 euro per persoon. Als je vriend bent van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is de lezing gratis. Aanmelden kan via de website: 100 jaar universiteit in Nijmegen - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

De honderdjarige
Dit jaar bestaat de universiteit in Nijmegen 100 jaar. De Radboud Universiteit ging in 1923 van start als Roomsch Katholieke Universiteit Nijmegen. Bijzonder is dat de huidige universiteit eigenlijk de tweede universiteit in Nijmegen is. In 1655 werd de eerste Nijmeegse universiteit opgericht, de Kwartierlijke Academie van Nijmegen. Deze bestond niet lang. In 1679 verliet de laatste hoogleraar, Gerard Noodt, de universiteit. Het geld was op.

Bewogen geschiedenis
In een lezing van drie kwartier gaat Jan Brabers, Universiteitshistoricus van de Radboud Universiteit, in op de bewogen geschiedenis van de huidige universiteit van Nijmegen. Hij vertelt onder andere over de start van de universiteit, de periode in de Tweede Wereldoorlog, de democratiseringsbeweging in de jaren zestig en zeventig, de groei van de Radboud Universiteit en het intrekken van het predicaat rooms-katholiek door de Nederlandse bisschoppen.

Ook zal hij ingaan op de betekenis van de universiteit voor Nijmegen. Zonder universiteit was Nijmegen een andere stad geweest.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen