Lezing: 'Van pelgrim tot fallus; laatmiddeleeuwse draagtekens en hun functie'

Van onze redactie
12 september 2023

Op dinsdag 19 september opent Willy Piron het najaarsseizoen van KKN. Door de uitvinding van de metaaldetector wordt er sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw veel meer kleinmetaal gevonden, waaronder ook veel laatmiddeleeuwse draagtekens.

Deze draagtekens werden gedragen op kleding en representeren een idee of visie van de drager. In de loop der jaren zijn duizenden draagtekens teruggevonden. Doordat ze makkelijk te maken waren konden veel mensen de draagtekens aanschaffen. Vergelijkbaar met het hedendaagse souvenir, als cadeau of voor eigen gebruik. Denk bijvoorbeeld aan religieuze afbeeldingen van kerken die zijn aangekocht tijdens pelgrimstochten. Draagtekens vormen een plaatjesboek van de middeleeuwse beeldtaal en ideeënwereld. In deze lezing worden de verschillende types, de verscheidenheid aan afbeeldingen en hun eventuele betekenis besproken.

Willy Piron studeerde Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Hij is sinds 2008 hoofd van het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie. Zijn onderzoeksgebieden zijn laatmiddeleeuwse draagtekens en koorbanken.

Praktische informatie:
Datum: dinsdag 19 september 2023
19.00 – 19.30 Inloop
19.30 – 20:30 Lezing en vragen

Aanmelden: 
U kunt zich via deze link aanmelden voor het bijwonen van de lezing.
Locatie: Maria Montessori gebouw, lokaal 02.130, Thomas van Aquinostraat 4, 6525 GD Nijmegen.

Entree:
Normaal: 5 euro
Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart).
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op de website)

De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen