Flimimprovisatieconcert King of Kings in Stevenskerk op 12 september

Van onze redactie
5 september 2023

12 september 2023, Stevenskerk Nijmegen, 20:30. Film King of Kings met live geïmproviseerde muziek van Berry van Berkum.

The King of Kings is een groots verhaal zoals alleen de legendarische Amerikaanse filmmaker Cecil B. DeMille kan vertellen. Deze zwijgende film uit 1927 met een cast van duizenden figuranten en een voor Hollywood buitenproportioneel budget vertelt het leven en lijden van Jezus Christus. DeMille slaagde erin om een film te maken die zowel spectaculair als devoot is. Van Berkum speelt live de orgelbegeleiding bij de film. Hij maakte eerder grote indruk met zijn improvisaties bij de film Nosferatu.

Dit filmconcert was eerder dit jaar in Tivoli/Vredenburg in Utrecht een zeer bijzondere en indrukwekkende ervaring.In deze stomme film verlopen de handelingen in een vrij traag tempo wat wordt weerspiegeld door het tempo van de beelden. Terwijl we bij beelden in een hoog tempo vaak niet meer ondergaan dan een eerste indruk en een primaire reactie, geeft het tragere tempo meer ruimte aan de ontwikkeling van karakters. Die ontwikkeling wil Van Berkum weergeven door het muzikale materiaal te laten ontwikkelen. Door het te herhalen in een andere context en door bekende personen en situaties bij een herhaling ander materiaal te geven, worden ze rijker en dramatischer. Die techniek was reeds cruciaal voor Wagner. Die techniek wil Van Berkum nieuw leven inblazen.

Kaarten voor dit concert kosten 15 euro en  zijn online verkrijgbaar in de webshop Concert Berry van Berkum - Ik Ben Aanwezig


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen