Wandering Worlds in ateliermuseum Jac Maric Heumen

Van onze redactie
3 september 2023

Veelzijdig kunstenaar E. Pietersen (‘Piet’, 1962) maakt zowel sculptuur, plastiek en assemblage als grafisch werk. Zijn ambachtelijke manier van werken - hakken, boetseren, gieten - zou je klassiek kunnen noemen, maar zijn levendige, fantasierijke vormentaal sluit juist aan bij de hedendaagse populaire cultuur. Pietersen maakt frequent gebruik van krachtige grafische tekens en mystieke symbolen die je ook kunt aantreffen in ‘lowbrow’ kunstvormen zoals tatoeage en graffiti. Hij brengt motieven uit traditionele volkskunst samen met elementen uit de stripcultuur en versmelt het sacrale en het profane tot een aansprekend geheel.

In en rondom Ateliermuseum Jac Maris in Heumen is een uitbundige selectie van zijn monumentaal werk te bewonderen. Voluptueuze vrouwenfiguren in brons, hout en natuursteen, een huilend alziend oog in een wolk van wit marmer, waterspuwers en totempalen van gestapelde, grove trefzeker uitgehakte vormen en fijnzinnige reliëfs strijden er om de aandacht. Het werk van Pietersen is uitgevoerd in een breed scala aan technieken maar draagt steeds zijn onmiskenbare signatuur: het grote gebaar, de zware ronde vormen in interactie met scherpe grafische tekens die snelheid suggereren en een sterke stilering.

Pietersens atelier in Arnhem is grotendeels in de buitenlucht. Hij woont en werkt er te midden van eigen en andermans kunstwerken. Hij toont zijn werk dan ook het liefst zoals het is ontstaan: in een natuurlijke omgeving en in relatie met kunst van anderen. Het ateliermuseum met nagelaten werk van Jac Maris, is daar bij uitstek een geschikte plek voor: twee beeldhouwers reiken elkaar door de tijd heen de hand, de toeschouwers worden uitgenodigd er hun eigen verhaal in te ontdekken.

16 september t/m 29 oktober
Opening expositie 16 september om 15.00 uur

Ateliermuseum Jac Maris
Looistraat 57, 6582 BB Heumen

www.marishuis.nl/exposities
https://zepworks.nl/


Dit bericht delen:

Advertenties