Kunstluis geeft collectie Valkhof Museum een huis(je)

Van onze redactie
30 augustus 2023

De Kunstluis van Valkhof Museum komt weer in actie. Wie tussen 29 augustus en 5 september langs het Valkhof Museum aan het Keizer Karelplein wandelt, ziet de nieuwste interventie van kunstenaar Pavèl van Houten voor de ramen van het museum.

Een fijn huisje
Pavèl van Houten is door Valkhof Museum aangesteld als Kunstluis, om te “luizen” in het museum en met zijn ingrepen bezoekers en museummedewerkers te verrassen met nieuwe perspectieven. Hij krijgt hiervoor carte blanche.

Van Houten is gefascineerd door de verbouwing van het museum die ertoe leidt dat de collectie tijdelijk verhuist. Meer dan 40.000 collectiestukken worden zorgvuldig ingepakt, geregistreerd en verhuisd naar een tijdelijk depot. Al deze collectiestukken verblijven tijdens de verbouwing in hun doos. En ook erna zal slechts een selectie van al deze objecten direct bij de heropening weer worden uitgepakt om ze in het museum te tonen.

Met zijn derde interventie schenkt Pavèl van Houten zijn aandacht aan de objecten in hun verpakking. Hij wil een fijne plek maken voor een collectiestuk. Hij ontwierp een bijzondere doos voor één collectiestuk, bedoeld als een ode en als troost voor het object zelf omdat het waarschijnlijk hier lang moet verblijven. Een soort van fijn huisje.

Het collectiestuk dat in de watten wordt gelegd is een luxe kom uit de Romeinse tijd. Deze wordt op 29 augustus ingepakt en verhuist daarna naar de tijdelijke opslag van het museum. Het gaat om een terra sigillata kom, wat betekent dat de aardewerken kom is bestempeld met een motief. Vandaar kwam Van Houten op het idee om zelf, gebaseerd op de kom, een serie stempels te ontwerpen. Daarmee bestempelt hij de kist waarin het object verpakt wordt.

Als eerbetoon aan alle onzichtbare collectiestukken bestempelt Pavèl ook een andere doos, die hij tentoonstelt voor de ramen van het museum. De korte mini-expo is zichtbaar voor iedereen die het museum passeert.

De Romeinse terra sigillata kom temidden van zijn familie

Tijdelijke sluiting maar toch open

Valkhof Museum is van 25 augustus tot en met 16 oktober aan het opbouwen voor de tentoonstelling Into the Black Hole. Maar het museum laat zich aan de buitenkant van zijn beste kant zien. Naast de interventie van de Kunstluis is er in deze periode ook Draaideurkunst: de draaideur van het museum wordt omgebouwd tot een kinetisch kunstwerk. Bezoekers treffen in de draaideur hedendaagse kunst, speciaal voor deze gelegenheid gemaakt. De draaideurkunst is te zien in het kader van het tekenfestival The Big Draw.

Kunstluis
Pavèl van Houten is sinds juli actief als Kunstluis. Een jaar lang heeft hij de vrijheid om zich met het museum te bemoeien als een luis in de pels. Met zeven interventies grijpt hij in op verschillende plekken in het museum. Met zijn speelse acties reflecteert hij vooral op de verbouwing van het museum en alles wat daarbij komt kijken.

Lees meer over de Kunstluis en zijn vorige acties op valkhofmuseum.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen