Kamerkoor Poco Più zingt muziek van Bach en Händel

Van onze redactie
28 augustus 2023

Op zondag 1 oktober zingt Kamerkoor Poco Più muziek van Bach en Händel.

Bach schreef de cantate BWV 131 Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir in het jaar 1707. Hij was toen net begonnen aan zijn nieuwe baan als organist in Mühlhausen. Enkele maanden voor zijn komst had een enorme brand een groot deel van de binnenstad verwoest. Men wilde een gedenkdienst voor deze ramp houden en Bach werd gevraagd daarvoor een cantate te schrijven. Hij zette de Duitse vertaling van psalm 130 De Profundis op muziek: Uit de diepten roep ik, Heer, tot u. Het is een van de vroegste cantates die we van Bach kennen, hij was 22 jaar toen hij hem schreef.

De cantate bestaat uit drie grote delen voor het koor, met daar tussenin twee aria's: één voor bas en één voor tenor. Het is een prachtige cantate, waarmee de jonge kerkmusicus meteen zijn visitekaartje in Mühlhausen afgaf.

In 1737 schreef Händel muziek voor de uitvaart van koningin Caroline van Engeland: de funeral anthem The Ways of Zion Do Mourn. De tekst is een compilatie van fragmenten uit het Oude Testament, waarin de lof wordt gezongen van goede en rechtvaardige heersers. George Carlton, subdiaken van de Chapel Royal, leverde Händel dit libretto.

Händel werd, net als Bach, geboren in 1685. Hij vestigde zich in 1712 in Engeland, waar hij zeer veel succes had met zijn o.a, zijn grote oratoria over religieuze onderwerpen zoals Messiah en Israel in Egypt.

Voor het Engelse hof schreef hij ook veel muziek, denk bijvoorbeeld aan zijn Music for the Royal Fireworks. Tien jaar voor de uitvaart van de koningin had hij ook de muziek voor haar kroning geschreven. Deze Coronation Anthem, met daarin het bekende Zadok The Priest, wordt sindsdien bij elke kroning van een Britse monarch uitgevoerd. Händel was zo tevreden over The Ways of Zion Do Mourn, dat hij de muziek later gebruikte voor het eerste deel van zijn oratorium Israel in Egypt.

Poco Più verzorgt dit concert samen met barokorkest The Utrecht Company of Music. Dit ensemble wordt door orkestleider Karel Demoet per project samengesteld op basis van de in de uit te voeren werken gevraagde orkestbezetting. De musici spelen op (kopieën van) instrumenten uit de barok. De algehele leiding in in handen van Saskia Regtering.

Concert op zondag 1 oktober 2023 in de Petrus Canisiuskerk aan de Molenstraat in Nijmegen, aanvang 15.00 uur. Toegang €20,00, voor personen jonger dan 25 jaar: €1,00. Kaartverkoop via deze site.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen