6 Essentiële Tips om je Online Privacy te vergroten

Van onze redactie
28 augustus 2023

Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat een kwart van de Nederlanders zich zorgen maakt over online gegevensmisbruik. Dat zouden er veel meer moeten zijn, want diefstal en misbruik van online gegevens is aan de orde van de dag. In 2022 werd 0,5% slachtoffer van identiteitsfraude, terwijl 4,7% te maken kreeg met hackers. Dat is nog maar het topje van de ijsberg, aangezien de ruime meerderheid van alle slachtoffers er geen melding van maakt. Met deze cruciale veiligheidstips voorkom je voor een groot deel dat ook jij slachtoffer wordt.

1. Wees voorzichtig met wat je deelt
Informatie die je niet deelt, kan ook niet onderschept en misbruikt worden. Laat velden die je niet verplicht in hoeft te vullen, dan ook gewoon leeg. Denk aan velden voor bijvoorbeeld telefoonnummers en je tweede naam waarbij het invullen vaak optioneel is.

Deze regel geldt ook voor gegevens die je op social media deelt. Maak liever niet wereldkundig dat je op vakantie bent of op welke school je kinderen zitten. Let ook goed op met wie je je foto’s en berichten precies deelt. Pas je privacyinstellingen aan, zodat je profiel op ‘privé’ staat in plaats van ‘openbaar’. Tag anderen ook niet zomaar op foto’s, maar ga eerst na of ze daar wel prijs op stellen.

2. Schakel een VPN in
Een VPN is een vrij simpele, maar uiterst effectieve manier om je online veiligheid en privacy te vergroten. Met één muisklik breng je een versleutelde verbinding tot stand, waarmee je je vrijwel anoniem op het internet kunt bewegen. De VPN-server zorgt voor encryptie van al je data, zodat ze voor buitenstaanders onleesbaar zijn geworden. Bovendien wordt je eigen IP-adres afgeschermd door dat van de VPN-server. Data zijn daardoor ook niet meer terug te herleiden naar jou. Laat gratis diensten liever linksliggen. Vaak doen ze meer kwaad dan goed. Met een voordelige VPN aanbieding kun je heel goedkoop kennismaken met een eersteklas VPN.

3. Gebruik sterke wachtwoorden
Het belang van sterke en unieke wachtwoorden kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Nog steeds kiezen teveel mensen voor makkelijk te raden wachtwoorden, die ze vervolgens hergebruiken. Als er dan ergens een datalek ontstaat, is het voor internetcriminelen heel makkelijk om toegang te krijgen tot meerdere accounts.

Een wachtwoordgenerator kan je helpen met het bedenken van een onkraakbaar wachtwoord. Je kunt ook zelf aan de slag door bijvoorbeeld een wachtwoordzin te verzinnen. Combineer de eerste letters van ieder woord en voeg daar nog wat cijfers en leestekens aan toe. Met een wachtwoordmanager kun je al je ingewikkelde wachtwoorden op een eenvoudige en veilige manier opslaan.

4. Gebruik multifactorauthenticatie
Accounts beveilig je nog beter door, naast een sterk wachtwoord, ook multifactorauthenticatie in te stellen. Multifactorauthenticatie houdt in dat de gebruiker zich op meerdere manieren moet identificeren om toegang te krijgen tot het account. Deze extra identificatie kan bestaan uit bijvoorbeeld een vingerafdruk of een sms-code. Gezichtsherkenning wordt ook vaak ingezet, al blijkt dit niet altijd de meest veilige oplossing te zijn. Het is internetcriminelen ook gelukt om in te loggen met een foto van het slachtoffer.

5. Weet waarvoor je tekent
Elke app die je downloadt en installeert verzamelt informatie over jou. Om welke informatie het gaat, staat beschreven in de verplichte privacyverklaring. Helaas neemt lang niet iedereen de tijd om deze privacyverklaring zorgvuldig door te lezen alvorens akkoord te gaan. Appontwikkelaars weten dat en proberen gebruikers te ontmoedigen door lange teksten te presenteren die bolstaan van jargon. Laat je niet in de val lokken, ook al wil je de betreffende app zo snel mogelijk gaan gebruiken. Voor je het weet, geef je toestemming tot toegang tot je contacten, foto’s en camera.

6. Verwijder overbodige apps
Als je een app niet meer gebruikt, is het zaak om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Apps blijven ook op de achtergrond actief, zelfs wanneer je ze niet geopend hebt. Dat heeft invloed op het werkgeheugen, maar kan ook hele vervelende gevolgen hebben voor je privacy. Ze blijven namelijk informatie verzamelen, terwijl je je daar niet eens bewust van bent. Verouderde apps worden niet meer bijgewerkt, waardoor eerdere beveiligingsmaatregelen achterhaald raken. Gebruik je de app maar af en toe? Dan kun je de app ook beter verwijderen en de betreffende website gewoon via je browser bezoeken.


Dit bericht delen:

Advertenties