Choral Evensong met nieuwe dirigent in de Stevenskerk op 2 september

Van onze redactie
21 augustus 2023

Op zaterdagmiddag 2 september klinkt weer de eerste Choral Evensong van dit seizoen van 16.00 tot 16.45 uur in de Stevenskerk gezongen door Capella Cumerana. Het koor zingt nu onder leiding van Daniel Rouwkema die Jetty Podt na bijna 30 jaar als dirigent opvolgt.

Een frisse start met een nieuwe muzikale leider. 'Het is een prachtige uitdaging om in Nijmegen aan de slag te gaan, en ik heb enorm veel zin om te starten' aldus Rouwkema (1974) die werkzaam is als dirigent van verschillende koren. 'De Stevenskerk is een inspirerende ruimte met een prachtig orgel en ik zie uit naar de samenwerking met de zangers, organisten en voorgangers om het werk van Jetty voort te zetten'.

De muziek die in deze Choral Evensong tot klinken komt is een combinatie van teksten rondom het maken van een nieuwe start maar tegelijkertijd ook een oproep tot lofprijzing. Dit laatste komt tot uitdrukking door Psalm 145, gereciteerd op Anglicaanse chant, en het effectvolle Jubilate Deo (Psalm 100) van Benjamin Britten te zingen

De zetting van het Magnificat (Lofzang van Maria) en Nunc dimittis (Lofzang van Simeon) klinken in de versie van Charles Villiers Stanford. 'Stanford componeerde meerdere, verschillende, zettingen van deze lofzangen en wij zingen de, waarschijnlijk, meest bekende versie in C-groot met zijn prachtige harmonische wisselingen', aldus de enthousiaste dirigent.

Naast deze jubelende muziek klinkt als introït A new commandment (Johannes 13, vers 4) van Thomas Tallis, die oproept om elkaar lief te hebben. Een nieuw gebod geef ik u. ‘Wat is er mooier om hiermee mijn nieuwe taak te starten', zegt Daniel.

Het muzikale programma bestaat uit:

  • Introit: A new commandment – Thomas Tallis
  • Preces and Responses – William Smith
  • Psalm 145: 1-13 – Bertalot
  • Magnificat en Nunc dimittis in C – Charles V. Stanford
  • The Lord’s Prayer – Richard Stone
  • Anthem: Jubilate Deo – Benjamin Britten
  • Hymne: Now thank we all our God

Meer informatie vindt u op de website www.capellacumerana.nl

U bent van harte uitgenodigd op zaterdagmiddag 2 september van 16.00 tot 16.45 uur. De toegang is vrij, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen